Planificarea Carierei Organizaționale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Planificarea carierei organizaţionale
1. Identificarea angajaţilor
2. Stabilirea căilor carierei
3. Stabilirea responsabilităţilor
4. Dezvoltarea planurilor individuale
Concluzii
Bibliografie

Extras din referat:

Planificarea carierei organizaţionale

O bună planificare a carierei necesită existenţa unui sistem corespunzător care să includă întregul personal. Nivelul organizaţional la care este elaborat trebuie să conţină o reţea care interconectează planurile de carieră ale angajaţilor, incluzând toate aspectele legate de poziţiile si responsabilităţile pe care aceştia le au în funcţiile actuale. În organizaţiile mari care pot să-şi permită un departament de resurse umane, dezvoltarea carierei devine o funcţie a acestui departament.

Potrivit literaturii de specialitate si practicii manageriale în acest domeniu al resurselor umane, planificarea carierei organizaţionale implică următorii paşi (Fig.1.):

Figura nr. 1. – Etape în planificarea carierei organizaţionale.

Aşa cum se observă din figura de mai sus, planificarea strategiei organizaţionale debutează cu identificarea angajaţilor, stabilirea căilor carierei, stabilirea responsabilităţilor şi se încheie cu dezvoltare planurilor individuale. Vom prezenta pe scurt caracteristicile acestora în cele ce urmează.

1. Identificarea angajaţilor

Deşi, ideal, programul de planificare a carierei organizaţionale trebuie să cuprindă toţi angajaţii, practica managerială în domeniul resurselor umane dovedeşte că acest lucru se realizează destul de greu, deoarece, unii angajaţi, pur şi simplu nu doresc să participe la procesul respectiv.

În aceste condiţii:

• Pot exista angajaţi ale căror şanse sau posibilităţi de promovare sunt reduse, ceea ce îi determină să se orienteze către alte organizaţii;

• Pot exista angajaţi ale căror interese sunt, în principal, în afara muncii lor, sau care sunt, chiar, ostili organizaţiei.

Drept consecinţă a acestor lucruri subliniate anterior, organizaţia trebuie, în primul rând, să identifice angajaţii care doresc să-şi cunoască capacităţile, abilităţile sau posibilităţile de dezvoltare, care acceptă instruirea necesară şi încearcă sa-şi asume responsabilităţi sporite.

2. Stabilirea căilor carierei

Progresul logic al oamenilor între posturi este dat prin stabilirea căilor carierei în cadrul procesului de planificare a carierei organizaţionale. Ideea de cale a carierei reflectă ideea de mişcare a oamenilor în cadrul organizaţiilor sau în afara acestora.

Calea unei cariere se refera la identificarea unei succesiuni de posturi prin care indivizii doresc sa treacă pentru a avansa către posturi ierarhice superioare.

Căile carierei reflectă, de asemenea, oportunităţile oferite de organizaţii pentru construirea unei cariere plecând de la cel mai jos nivel posibil până la cel mai înalt.

Calea unei cariere constituie modelul succesiunii de posturi care alcătuiesc cariera unui individ şi implicit al organizaţiei.

Ca o consecinţă a căii de urmat a unei cariere, rezultatul planificării carierei organizaţionale constă în numirea sau situarea unei persoane într-un anumit post, primul dintr-un număr mai mare de posturi de urmat pentru atingerea nivelului dorit în carieră.

Căile carierei nu necesită o prezentare scrisă pentru a fi luate în considerare, totuşi, pentru obiectivele managementului carierei, acestea sunt folositoare dacă sunt consemnate şi clar definite într-un document formal.

Din perspectiva organizaţiei, căile carierei constituie informaţii deosebit de importante, necesare pentru planificarea resurselor umane, deoarece această activitate are în vedere trecerea planificată a angajaţilor printr-o succesiune de posturi.

Din perspectiva individului, căile carierei constau într-o succesiune de posturi pe care doreşte să le deţină pentru realizarea scopurilor personale şi ale carierei. Un individ poate urma o cale a carierei foarte bine definită sau poare avea o carieră dezorganizată prin treceri de la o organizaţie la alta sau chiar prin schimbarea diferitelor ocupaţii.

Observații:

UNIVERSITATEA „ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică

Specializarea: Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor

Anul I, Sem. II gr. 1

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planificarea Carierei Organizationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 615 cuvinte
Nr caractere:
15 013 caractere
Marime:
171.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!