Personalul implicat în schimbarea și dezvoltarea organizațională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Personalul implicat în perfecţionarea activităţii organizaţiilor în dezvoltarea acestora este format din specialişti consultanţi din afara şi din interiorul acestora, care au rolul de a diagnostica acţiunile organizaţiei, de a formula propuneri de îmbunătăţire şi de a asista la implementarea soluţiilor propuse.

S-au făcut numeroase cercetări pentru a se evidenţia cunoştinţele şi calităţile pe care trebuie să le posede un consultant în dezvoltarea organizaţională, ajungându-se în anumite situaţii la soluţia profesionalizării acestei activităţi, putându-se realiza chiar o carieră remarcabilă.

În cadrul activităţilor de schimbare şi dezvoltare organizaţională participă cel puţin trei categorii de personal : consultanţii, specialişti din alte domenii şi managerii. Consultanţii se ocupă de: dinamica de grup, luarea deciziilor, comunicare, organizare structurală, strategie. Specialiştii din domeniile conexe desfăşoară activităţi referitoare la: sistemul de recompense, proiectarea organizaţională, controlul calităţii, informatică. Managerii influenţează în mare măsură implementarea schimbărilor prin cunoştinţele şi calităţile dobândite în urma unor cercetări în domeniile legate de dezvoltarea organizaţională.

R. Kanter a realizat cercetări în firme de prestigiu ca: General Electric şi Helwett-Packard, firme în care maeştrii schimbării au fost managerii şi salariaţii.

Diferenţierea celor trei categorii este greu de făcut deoarece personalul migrează dintr-o categorie în alta.

Un specialist în managementul schimbărilor şi în dezvoltarea organizaţională trebuie să posede: abilitatea de a diagnostica, cunoştinţe de bază în domeniul comportamental, charismă, abilitatea de a stabili obiective, abilitarea de a soluţiona probleme, obiectivitate, flexibilitate, modestie, conştiinciozitate, încredere.

Studiile referitoare la principalele cunoştinţe şi aptitudini necesare specialiştilor în procesul schimbării şi în dezvoltarea organizaţională artă că aceştia trebuie să posede:

a) Calităţi intrapersonale ca: autocunoaşterea, responsabilitate în relaţiile cu persoanele, integritate, tendinţa de pregătire continuă, tendinţa spre inovare, capacitatea de a se autoconduce;

b) Calităţi interpersonale, prin intermediul cărora să poată menţine relaţii cu membrii grupurilor din organizaţie, ca aceştia să poată dobândi competenţe pentru soluţionarea unor probleme, să inspire încredere, să poată acorda îndrumare membrilor echipei pentru a susţine procesul schimbării, să posede capacitatea de a lucra în echipă;

c) Calităţi generale de consultant, astfel încât să poată diagnostica , concepe, proiecta şi implementa măsuri de îmbunătăţire pe baza unui anumit program;

d) Cunoştinţe de teoria dezvoltării organizaţionale şi schimbare, adică elemente teoretice referitoare la dezvoltarea organizaţională la schimbare, modele de schimbare, metode folosite în procesul schimbării.

Bibliografie:

Eugen Burduş, Tratat de management, Editura Economică

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Personalul implicat in schimbarea si dezvoltarea organizationala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 341 cuvinte
Nr caractere:
7 335 caractere
Marime:
10.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!