Motivația în organizație

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Ce este motivatia;
- De ce este importanta motivatia in organizatie;
- Care sunt tipurile de motivatii;
- Motivatia intriseca (directa);
- Motivatia extrinseca (indirecta);
- Motivatia cognitiva;
- Motivatia afectiva;
- Motivatia pozitiva;
- Banii ca motivator;
- Motivatia negativa;
- Care sunt foloasele motivatiei in organizatie.

Extras din referat:

Motivatia este un ,,concept fundamental in psihologie si, in genere in stiintele despre om, exprimand faptul ca la baza conduitei umane se afla intotdeauna un ansamblu de mobiluri - trebuinte, tendinte, afecte, interese, intentii, idealuri - care sustin realizarea anumitor actiuni, fapte, atitudini".

Mobilurile enumerate reprezinta conditii interne, interpuse intre stimulii mediului si reactiile organismului, mediind, cerand, intretinand un comportament sau altul. Motivatia se restructureaza si se ajusteaza continuu, in concordanta cu functia psihica pe care o serveste, incluzand in componenta sa o multitudine de variabile fiziologice, psihologice si socio-culturale. Avand in vedere acestea, motivatia apare ca ca factor integrator si explicativ al celor mai variate fenomene psihosociale: statusuri si roluri, aspiratii si performante, relatii interpersonale, a diverselor fenomene de grup (coeziunea, conformismul, autoritatea, influenta, prestigiul, etc.).

Motivatia constituie temeiul comportamentelor si activitatilor pe care le presteaza indivizii in cadrul grupului in functie de specificul solicitarilor ce decurg dintr-o categorie sau alta de relatii functionale (relatii dintre subiect si sarcinile activitatii). In cazul relatiilor de munca, problema motivatiei se pune in legatura cu sensul si ratiunea atribuita de individ rolului sau profesional. In functie de modul in care se realizeaza valorizarea sociala a muncii (felul cum este privita, inteleasa si practicata munca) si de contextul social, se realizeaza si motivatia celui care munceste. Motivatia se bazeaza pe trebuinte, acestea fiind substratul cauzal imediat al celor mai diferite activitati si comportamente interumane. Motivul nu apare ca derivat al unei trebuinte singulare, ci ca expresie a modului in care acestea interactioneaza in sistem. Forma cea mai inalta a motivatiei este motivatia interna, care apare atunci cand rolul profesional cu care interactioneaza subiectul devine el insusi o necesitate. O astfel de motivatie condenseaza in sine trebuinta de activitate a subiectului, valorizarea sociala pozitiva a activitatii acestuia si constientizarea importantei sociale a activitatii desfasurate.

Modificarile aparute in cadrul sistemului de trebuinte al individului influenteaza profund gradul de motivare al acestuia; aceasta miscare e punctata adesea de contradictii decurgand din dualitatea modului de formare a motivatiei ca rezultat al sistemului de trebuinte individuale si a dependentei de succesiunea gradelor de angajare in lucru al fiecarui nivel de trebuinte.

Avand in vedere dinamica sistemului trebuintelor individului, motivatia ne permite sa intelegem o serie de fenomene psihosociale deosebit de semnificative sub aspect practic, ca de exemplu: alegerea profesiei, integrarea in munca, evolutia socio-profesionala a individului. Intre motivatie, activitate si conduita se instituie un ciclu functional care, pentru cazurile mentionate, ar avea urmatoarea componenta: alegerea profesiunii in functie de cea mai puternica trebuinta nesatisfacuta in contextul respectiv; exercitarea profesiunii alese; satisfacerea trebuintei initiale care, treptat, inceteaza sa-l mai motiveze pe individ; intrarea in functiune a noi trebuinte, care fie se creeaza in decursul exercitarii profesiei, fie existau anterior si sunt reactualizate. Procesul continua, soldandu-se finalmente cu legarea tot mai stransa a individului de profesie; exista, insa, si posibilitatea ca datorita stagnarii sau regresiunii in plan motivational sa apara efecte contrare: insatisfactie, slaba integrare, tendinta de parasire a locului de munca.

De Ce Este Importanta Motivatia in Organizatie

Motivarea este problema numarul unu cu care se confrunta astazi mediul economic. Exista o veche zicala care spune ca poti duce un cal la apa, dar nu-l poti face sa bea daca nu-i este sete; la fel si cu oamenii. Vor face ceea ce vor, sau ceea ce sunt motivati sa faca. Fie ca e vorba de a excela intr-un atelier de productie, fie in conducere, oamenii trebuie motivati, sau condusi catre aceasta motivatie, fie de ei insisi, fie de stimuli externi.

Se nasc oamenii cu auto-motivare? Si da, si nu. Daca nu, ei pot fi motivati, fiindca motivatia este o abilitate ce poate fi invatata si care trebuie invatata. Acest lucru este esential pentru supravietuirea si succesul unei afaceri. Performantele sunt apreciate ca fiind in functie de capacitate si motivatie. Capacitatea, in schimb, depinde de educatie, experienta si antrenament, iar imbunatatirea sa e un proces de durata.

Acestea sunt strategii de baza, desi amestecul lor in "reteta" finala va varia de la o situatie la alta. In mod esential, este o diferenta intre statutul actual al individului si statutul dorit de el, iar managerul va incerca sa reduca aceasta diferenta. Ca efect, motivatia este un mijloc de a reduce si manipula aceasta diferenta. In fapt, este vorba de influentarea altora intr-un mod specific fata de scopuri specifice propuse de catre motivator. In mod natural, aceste scopuri, ca si sistemul motivational trebuie sa se conformeze politicii organizationale. Sistemul motivational trebuie croit in functie de situatie si organizatie.

Nu exista nici un dubiu ca motivatia este esentiala pentru o buna performanta, dar nu exista doar un singur raspuns la intrebarea "cum sa motivezi angajatii?".

Care Sunt Tipurile de Motivatii

Exista mai multe forme de descriere a motivatiei, in functie de obiectul la care ne raportam.

De exemplu, in cazul in care ne raportam la provenienta sursei ce genereaza motivatia, vom putea defini:

Motivatia intrinseca (directa) este generata, fie de surse interne subiectului motivatiei - de nevoile si trebuintele sale - fie din surse provenite din activitatea desfasurata. Caracteristica acestei motivatii consta in obtinerea satisfactiei prin indeplinirea unei actiuni adecvate ei.

Spre exemplu, atunci cand o persoana lucreaza la un proiect deoarece este interesata de tema, ori frecventeaza spectacolele de teatru si cinema deoarece ii face placere, practica un anumit sport pentru ca se simte atras de el, citeste sau invata din nevoia de a sti este motivatie intrinseca.

Motivatia extrinseca (indirecta) este generata de surse exterioare subiectului sau naturii activitatii lui. Ea poate fi sugerata sau impusa de alte personae sau de concursuri de imprejurari favorabile sau nu.

Spre exemplu, un student care elaboreaza un proiect pentru a obtine o nota de trecere, un individ care frecventeaza salile de spectacol pentru a-si intalni cunoscuti sau a creea imaginea unei persoane cultivate, practicarea unui sport pentru a slabi, constituie forme ale motivatiei extrinseci. In organizatie, motivatia extrinseca se intalneste in cazul promovarii pe un post considerat doar ca sursa de venituri.

In cazul in care ne referim la motivatie ca fiind legata de unele trebuinte imediate ale indivizilor, vom putea defini:

Motivatia cognitiva este legata de nevoia de a sti, de a cunoaste, de a fi stimulat senzorial. Se manifesta sub forma curiozitatii fata de nou, de inedit, de complexitate, ca si prin toleranta ridicata fata de risc.

Denumirea de cognitiva este data de preponderenta proceselor de cunoastere, intelegere. Prin mecanismele perceptiei, gandirii, memoriei si imaginatiei au loc, progresiv: explorarea, reproducerea, intelegerea anumitor fenomene si dorinta de a crea ceva nou. Motivatia cognitiva isi gaseste satisfactia in a explica si a rezolva ca scopuri in sine.

Motivatia afectiva este determinata de nevoia omului de a obtine recunoasterea celorlalti si de a se simti bine in compania lor.

Performantele sportivilor neprofesionisti sunt determinate de motivatia afectiva; elevii si studentii invata din dorinta de a satisface orgoliul parintilor sau pentru a nu le pierde dragostea sunt antrenati prin acest tip de motivatie. In organizatie, motivatia afectiva poate aparea, spre exemplu, sub forma acceptarii unor sarcini si posturi din dorinta de a nu fi considerat incapabil sau rau intentionat.

Cea mai importanta clasificare a motivatiei, pune in valoare efectele laudei si recompenselor fata de cele ale dojanei si amenintarii. Astfel, deosebim motivatia pozitiva si motivatia negativa.

Motivatia pozitiva consta in relationarea directa si proportionala a rezultatelor obtinute si a comportamentului promovat (raspunsul la apeluri, valoarea solutiilor, nivelul initiativelor) cu satisfactiile personale. Desi accentul se pune pe latura pozitiva a laudei, recunoasterii si recompensei - motivarea pozitiva nu poate fi aplicata "tale-quale". Marea diversitate a structurilor psiho-intelectuale umane face ca satisfactia sa fie perceputa diferit de la individ la individ. Satisfactia depinde de felul de a fi, de a gandi

Bibliografie:

Cole, G. A. Managementul Personalului. Codecs, 2000. 555 p. ISBN: 973-8060-23-0.

Bogathy, Zoltan. Manual de Psihologia Muncii si Organizationala. Polirom, 2004. 320 p. ISBN: 973-681-536-6.

Panisoara, Georgeta; Pan isoara Ion-Ovidiu. Managementul Resurselor Umane. Polirom, 2005. 360 p. ISBN: 973-46-0070-2.

Constantin, Ticu; Stoica-Constantin, Ana. Managementul Resurselor Umane. Institutul European, 2002. 248 p. ISBN: 973-611-214-4.

Cornescu, V.; Mihailescu, T.; Stanciu, S. Managementul Organizatiei. All Beck, 2003. 282 p. ISBN: 973-655-365-5.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motivatia in organizatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 210 cuvinte
Nr caractere:
16 122 caractere
Marime:
24.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
motivatie, randament, organizatie, angajati
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!