Metoda gamelor fictive

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Noţiuni

Metoda de organizare este o metodă utilizată în crearea sistemelor economico-sociale în vederea asigurării unor rezultate cît mai bune prin folosirea raţională a resurselor materiale şi umane de care dispun aceste sisteme.

Metoda de organizare prezintă o mare varietate fiind de regulă specifice domeniului pentru care sunt folosite. De exemplu, în proiectarea unităţilor de producţie ca şi la elaborarea studiilor de perfecţionare a organizării unităţilor de producţie, pentru determinarea unor scheme teoretice de amplasare optimă a locurilor de muncă, maşinilor şi utilajelor în unităţile de producţie se folosesc metoda verigilor, metoda gamelor fictive, metoda Cameron, etc.

De asemenea, pentru prezentarea grafică a amplasării şi a fluxului se pot folosi şi o serie de alte metode cum sunt metoda diagramei cu fire, planurile generale suprapuse executate pe hîrtie transparentă, machete cu două sau trei dimensiuni ş.a.

Metoda gamelor fictive reprezintă o metodă eficientă de stabilire a locului de amplasare a locurilor de muncă pentru unităţile de producţie unde se execută o diversitate de produse sau operaţii. Ca şi metoda verigilor, ea asigură o circulaţie a produselor sau materialelor de la un loc de muncă la altul, prin evitarea întoarcerilor şi reducerea distanţelor de transport şi manipulare.

Metoda gamelor fictive constă în stabilirea ordinii de amplasare a locurilor de muncă în funcţie de frecvenţa operaţiilor pe numerele de ordine ale execuţiei lor potrivit procesului tehnologic. Un loc de muncă se va fixa pe acel număr de ordine în succesiunea amplasării pentru care va avea frecvenţa cea mai mare a executării operaţiei la numărul de ordine respectiv, pentru toate produsele.

Această metodă se bazează pe faptul că în succesiunea operaţiilor necesare fabricării diferitelor produse pot exista anumite operaţii identice comune mai multor feluri de produse, situate la acelaşi număr de ordine în succesiunea operaţiilor.

Prin gama fictivă se va denumi gama compusă de operaţii din care rezultă gama de operaţii pentru fiecare produs în parte.

Pentru exemplificare se consideră o unitate de producţie unde se execută patru produse, fiecare produs avînd gama concretă de operaţii (folosind simbolizarea cunoscută) după cum urmează:

Produsul 1 - AE HI

Produsul 2 - DA BGH

Produsul 3 - GE GJ

Produsul 4 - AC FK

Din studiul gamelor de operaţii corespunzătoare celor patru produse se poate deduce că ele derivă dintr-o gamă unică de operaţii, formată din următoarele operaţii:

A B C D E F G H I J K

Concepte cu care operează metoda gamelor fictive

Una din principalele probleme care se cer rezolvate în domeniul organizării producţiei de bază cu tipul de producţie de masă, este problema amplasării locurilor de muncă sub forma liniilor de producţie în flux. Pentru aceasta se foloseşte Metoda gamelor fictive.

Metoda gamelor fictive operează cu două concepte:

• Gama reală de fabricaţie;

• Gama fictivă de fabricaţie.

a) gama reală de fabricaţie, care reprezintă totalitatea operaţiilor necesare executării unui tip de produs; b) gama fictivă de fabricaţie, ce reprezintă totalitatea operaţiilor necesare executării unui lot de produse.

Ca exemplu putem prezenta următoarea situaţie: dacă pe linia în flux se execută trei produse cu operaţiile tehnologice aferente, atunci: gama reală va fi formată din totalitatea operaţiilor tehnologice aferente executării unui produs, respectiv P (B,C,D,E), P (A,B,C,F), P (A,B,C,D); gama fictivă va fi formată din totalitatea operaţiilor tehnologice aferente executării lotului respectiv de produse, adică P1 P 2P3 (A, B, C, D, E, F).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metoda Gamelor Fictive.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 026 cuvinte
Nr caractere:
10 346 caractere
Marime:
22.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!