Managementul Resurselor Umane

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Managementul resurselor umane constă în ansamblul activităţilor orientate către asigurarea,dezvoltarea,motivarea şi menţinerea resurselor umane în cadrul organizaţiei în vederea realizării cu eficienţa maximă a obiectivelor acesteia şi satisfacerii nevoilor angajaţilor.

Caracteristicile resurselor umane ale unei organizaţii sunt :

• calitatea resurselor umane determină întotdeauna calitatea activităţii economice;

• resursele umane presupun investiţii continue din partea organizaţiei,investiţii care se dovedesc în timp cele mai rentabile;

• resursele umane sunt marcate de factorul timp,acesta diferenţiind sensibil valorile economice şi sociale (diferenţa între generaţii);

• resursele umane au tendinţa de socializare,de organizare şi de desfăşurare a activităţilor în grup,ceea ce determină o dezvoltare a relaţiilor între aceste grupuri (relaţii interumane);

• resursele umane prezintă eficacitate;

Funcţiile managementului resurselor umane:

Recrutarea resurselor umane reprezintă activitatea de identificare a persoanelor ce prezintă caracteristici corespunzătoare posturilor rămase neocupate în structura organizaţiei şi de atragere a acestor persoane către organizaţia respectiva.

Selecţia resurselor umane reprezintă o componentă a resurselor umane,care constă în alegerea ,potrivit anumitor criterii,celui mai potrivit candidat pentru desfaşurarea unei munci profesionale.Criteriile pe baza cărora se efectuează selecţia sunt:calitătile,cunoştinţele,aptitudinile.

Etapele recrutării si selecţiei

1.Planificarea personalului

Anticipaţi nevoile de recrutare şi analizaţi sursele de forţa de muncă disponibile.Nu iniţiaţi automat procedura de recrutare.Stabiliţi mai întâi dacă aveţi nevoie cu adevărat de acel post sau de un titular pentru un post vacant şi dacă sarcinile aferente acestuia nu pot fi realocate altor posturi.

2.Descrierea postului

Succesul recrutării este dificil de obţinut dacă posturile sunt vag definite.Indiferent dacă postul este mai vechi sau este nou-creat ,precizati clar ce ofera si ce anume cere titularului sau revedeţi specificarea postului vacant,incluzând detalii precise despre calităţile,experienţa şi calificările necesare,dată de începere a activităţii şi caracteristici ale locului de muncă.Luaţi în calcul şi compatibilitatea dintre candidat şi persoanele cu care va lucra (şeful direct).

3.Bugetul recrutării

Selecţia personalului este una dintre cele mai costisitoare activităţi de resurse umane.De aceea,bugetul trebuie pregătit cu grijă.Calcularea acestor costuri va permite controlarea mai atentă a întregului proces de recrutare,precum şi întelegerea mai bună a consecinţelor unor greşeli de selecţie.

4.Cine efectuează recrutarea?

În firmele mari,responsabilitatea pentru derularea etapelor recrutării şi selecţiei revine departamentului de resurse umane,care este puntea de comunicare cu candidaţii din exterior. În toate situaţiile,decizia finală a angajării aparţine conducerii firmei.

În firmele mici,recrutarea este condusă în mod frecvent de o singură persoană (managerul) ,ajutat de o altă persoană specializată în problemele de secretariat.

Indiferent cine sunt recrutorul şi selectorul,aceştia trebuie să cunoască de câţi şi de ce fel de angajaţi au nevoie,unde şi cum să îi caute,cum să-i atragă ,cum să-i identifice printre candidaţi pe cei care corespund cerinţelor posturilor vacante,cum să ia si cum să comunice decizia de angajare.

5.Când începe recrutarea?

Exista un moment optim în care trebuie declanşată recrutarea. Aceasta depinde în primul rând de tipul şi numărul de angajaţi căutati.Estimarea timpului necesar găsirii acestora se face urmând etapele fireşti ale recrutării personalului.

6.Sursele de recrutare

Strategia de recrutare începe prin definirea nivelului la care se va desfaşura aceasta:local,regional sau naţional.Atât cât permit resursele firmei,nivelul ales trebuie să fie cel mai înalt posibil.Nu se poate vorbi despre „cea mai bună sursă de recrutare” în general. Fiecare organizaţie trebuie să încerce să identifice cea mai potrivită sursă de recrutare,în functie de localizarea,mărimea imaginea şi bugetul ei,precum şi de natura posturilor vacante.Este important să aveţi în vedere toate alternativele disponibile.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Resurselor Umane.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 052 cuvinte
Nr caractere:
11 386 caractere
Marime:
20.76KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!