Management public

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Descrierea organizației

Administraţia publică în unităţile administrativ-teritoriale se organizează şi funcţionează în temeiul principiilor descentralizării, autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale, legalităţii şi al consultării cetăţenilor în soluţionarea problemelor locale de interes deosebit.

Autonomia locală reprezintă capacitatea efectivă a autorităţilor administraţiei publice locale de a soluţiona şi de a gestiona, în numele şi în interesul colectivităţilor locale pe care le reprezintă, treburile publice, în condiţiile legii

Autonomia locală este numai administrativă şi financiară, fiind exercitată pe baza şi în limitele prevăzute de lege. Autonomia locală priveşte organizarea, funcţionarea, competenţele şi atribuţiile, precum şi gestionarea resurselor care, potrivit legii, aparţin comunei, oraşului, municipiului sau judeţului, după caz. Autorităţile administraţiei publice locale exercită, în condiţiile legii, competenţe exclusive, competenţe partajate şi competenţe delegate.

2.Resursele organizației

Resursele necesare desfășurării activității în administrația publică sunt aceleași ca pentru oricare altă organizație si anume; resurse materiale, umane , financiare si informaționale

2.1 Resurse materiale : reprezinta componentele fizice ale capitalului unei organizații, care cuprind la rândul lor cladirile, utilajele , materiile prime si materialele si resursele energetice.

2.2 Resursele financiare : înglobeaza potentialul întreprinderii sub forma mijloacelor banesti.

2.3 Resursele umane : reprezinta salariatii organizației, resursele active, creatoare ale unei organizații.

În prezent, este unanim recunoscut faptul că valoarea unei administraţii constă, nu atât în mijloacele materiale sau financiare de care dispune, cât mai ales în potenţialul său uman. Având în vedere faptul că în mare măsură realizarea deciziilor politice,progresul economico-social general depind de calitatea administraţiei, este de înţeles atenţia deosebită ce trebuie acordată problemelor formării, a pregătirii personalului din acest domeniu de activitate

2.4 Resursele informationale : constituie o veritabila unealta a managerilor prin care acestia profita de oportunitatile aparute pe piata.

3.Procesul de conducere

Autorităţile administraţiei publice prin care se realizează autonomia locală în comune, sunt consiliile locale, ca autorităţi deliberative, şi primarii, ca autorităţi executive. Consiliile locale şi primarii se aleg în condiţiile prevăzute de legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Consiliile locale şi primarii funcţionează ca autorităţi ale administraţiei publice locale şi rezolvă treburile publice din comune, oraşe şi municipii, în condiţiile legii.

Consiliul local are iniţiativă şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale.

Primarul îndeplineşte o funcţie de autoritate publică. Primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului local; dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale celorlalţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, ale prefectului, precum şi a hotărârilor consiliului judeţean, în condiţiile legii.

4. Cultura organizațională

Când vorbim de cultură organizaţională vorbim de fapt despre oameni. Aceştia sunt afectaţi de cultura în care trăiesc, întreaga lor viaţă.

În organizații de tip ”birocratic” precum administratia publică , deocamdată cred că axarea salariaţilor pe principii solide şi viabile este fragilă, caracterizată prin aceea că valorile lor se schimba odată cu schimbarea valorilor şefilor, fapt care se concretizează într-o rezistenţă ridicată la schimbare; subordonaţii asimilează valorile agenţilor de schimbare " pentru că aşa vrea şeful", nu şi din cauza că ar fi conştienţi de eficacitatea acestor valori, ceea ce înseamnă în plan practic, că vor continua să acţioneze conform valorilor iniţiale, adică post- valorile iniţiale nemaicorespunzând realităţilor imediate.

Bibliografie:

Prof. univ. dr. Lucian Cioca- Curs Management Public

LEGE Nr. 215 din 23 aprilie 2001 *** Republicată Legea administraţiei publice locale EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 123 din 20 februarie 2007

https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/management/management-198213.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management public.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 674 cuvinte
Nr caractere:
9 838 caractere
Marime:
16.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!