Lucrul în echipă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

“Munca in echipa este capacitatea de a munci impreuna pentru a realiza o idee comuna, capacitatea de a directiona realizarile individuale spre obiectivele organizationale. Este sursa ce le permite oamenilor obisnuiti sa atinga rezultate neobisnuite.” Andrew Carnegie - cel mai bogat om din lume in 1901

În ziua de azi observăm tot mai des cerințele angajatorilor cu privire la calitățile lucrului în echipă. Această întrebare nu lipsește aproape niciodată dintr-un interviu, aceștia interesându-se dacă am mai făcut parte dintr-o echipă, de cunostiintele și experiențele dobândite și de disponibilitatea de a mai face parte dintr-o echipă.

Totuși, echipa nu este o soluție universală, ba mai mult, alcătuirea unei echipe este mult mai dificilă decât ar părea. Trebuie construită astfel încât să permită membrilor săi să se concentreze fiecare pe valorificarea propriilor talente și competențe, astfel încât eficientă crește foarte mult. Un alt lucru care trebuie luat în calcul la alcătuirea unei echipe îl reprezintă numărul membrilor. Specialiștii susțin că o echipă poate fi mai unită și poate da rezultate mai bune dacă numărul membrilor este mai scăzut. Pentru a face acest lucru posibil, trebuie stabilite clar, de la început, sarcinile fiecăruia, în funcție de ceea ce știe să facă mai bine. Apoi, pe tot timpul proiectului desfăsurat în echipă trebuie că membrii să comunice foarte bine, astfel încât să nu apăra divergente care pot afecta rezultatul final al proiectului

Meredith Belbin spunea că oamenii nu sunt perfecți, dar că o echipă poate fi, așadar echipa prezintă o multitudine de avantaje.

Un prim avantaj este dat de sentimentul de încredere, de sigurantă reciprocă. Antrenare reciprocă a membrilor duce la dispariția fricii de eșec și incurajează membrii de a-și asuma riscul. De asemenea interacțiunea colectivă are ca efect și educarea stăpanirii de sine, acceptarea gândirii colective și înfrângerea subiectivismului.

Munca în echipă te învață ce înseamnă sa ajuți și să fii ajutat. Într-un proiect unde sunt implicate mai multe persoane, fiecare are nevoie de ajutorul celuilalt. Comunicarea si ajutorul in echipă garantează succesul proiectului. Dacă munca este împărțită in mod egal tuturor membrilor acest lucru poate reduce oboseala.

Pe de altă parte începătorii vor avea șansa să acumuleze cunoștințe noi de la ceilalți membrii avansați, experimentați.

Lucrul în echipă încurajează fiecare membru să își folosască propriul talent și abilitățile pentru a asigura rezultate de calitate.

Munca în echipă dezvoltă competitivitatea. Deși este vorba despre un scop comun, niciunul dintre membri nu va dori să fie mai prejos decât ceilalți, așa că va face tot posibilul să se descurce cât mai bine cu sarcinile pe care le-a primit.

Aveți șansa să fiți promovat. Un proiect reușit va ajunge la urechile șefului, iar dacă v-ați făcut remarcat cu o idee mai deosebită cu siguranță veți fi remarcat de șef.

Pe de alta parte munca in echipa isi poate avea si reversul sau, in cazul in care echipa e fost prost construita ori exista conflicte.

Un prim dezavantaj îl reprezintă posibilul dezinteres al anumitor membrii, aceștia fiind mai preocupați de interesele și obiectivele personale.

Acest lucru duce la al doilea dezavantaj întâmpinat în momentul desfășurării lucrului în echipă, și anume meritele obținute. Sunt anumite cazuri în care ți se poate părea, sau poate fi exact situația reală, că ai depus mai multă muncă în cadrul unui proiect și te-ai implicat mai mult decât alte persoane iar faptul că la final, fiind un proiect de grup, meritele tale vor fi la fel și cu ale celorlalți, acest lucru îți poate provocă un sentiment de nedreptate și frustrare.

Unul dintre cele mai întâlnite dezavantaje este faptul că lucrul în echipă restrânge ocazia de afirmare individuală deoarece fiecare decizie sau acțiune luată, necesită aprobarea majorității. Acest lucru poate duce la un proces haotic și îndelungat.

Un alt dezavantaj care intervine poate fi concurența ce poate apărea între membrii echipei, aceștia dorind să-și demonstreze superioritatea.

Teama de implicare și asumare a anumitor membrii reprezintă și el un dezavantaj. Sunt anumite persoane care din frică de a da greș, preferă să nu se implice și să-i lase pe ceilalți să ia deciziile importante.

Sunt foarte multe metode care te pot ajuta să dezvolți lucrul în echipă chiar și pe timpul facultății.

Un prim pas pe care îl poți face este să înveți din proiecte. Poți participa la școli de vară, evenimente, conferințe organizate de facultate, companii sau asociații studențești. Caută să înveți din fiecare experiență de grup. Însă nu trebuie să te oprești aici; Conștientizează ce ai dobândit, acceptă noi provocări și responsabilități care să-ți permită să-ți îmbunătățești activitățile prin forțe proprii. Iar dacă inițial ai început ca un simplu membru, pe viitor, încearcă să țintești cât mai sus și să alegi o poziție de coordonator.

Bibliografie:

- https://blogatu.eu/avantaje-si-dezavantaje-ale-lucrului-in-echipa/

- http://www.scritub.com/sociologie/resurse-umane/munca-in-echipa103172222.php

- https://www.campuscluj.ro/campus/618-avantajele-si-riscurile-muncii-in-echipa.html

- http://bunadimineata.ro/lifestyle/sapte-avantaje-ale-muncii-echipa/

- http://promep.softwin.ro/promep/news/show/1397

- https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/vizualizareArticol/577/Lucrul-in-echipa

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucrul in echipa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 071 cuvinte
Nr caractere:
5 296 caractere
Marime:
15.47KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Management
Predat:
la liceu
Sus!