Liderul și rolul său în colectivitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fiecare dintre noi s-a nascut cu anumite calitati pe care,in timp, si le-a perfectionat. Multe dintre ele pot fi comune unei mase mari de persoane, insa doar cateva sunt cele care ne diferentiaza, constituind punctul forte al fiecarui caracter. Atributul de a fi lider este unul dintre acesti marcatori ai personalitatii noastre.

Ce se asteapta de la un lider? Sa obtina rezultate.

Cum? Prin oameni.

Descifrand cu atentie aceste doua intrebari , putem spune ca leadership-ul se intampla in contextul relatiilor interpersonale. Cu cat un lider este mai priceput in gestionarea relatiilor cu oamenii pe care ii conduce, cu atat este mai eficient. Liderii adevarati ne entuziasmeaza, ne stimuleaza imaginatia si ne motiveaza. Ei pot sa ne trezeasca pasiunea pentru ceea ce realizam in comun si stimuleaza tot ceea ce este mai bun in noi.

Ca lider nu vei putea avea soluţii la toate problemele, deci trebuie sa-ti menţii mintea deschisă la ideile noi venite din partea membrilor tăi. Decât să procedezi "aşa cum am făcut întotdeauna", caută calea de a le face mai bine. Acea cale nu va fi "calea ta", nici "calea mea", ci calea cea mai bună. Stimulează-ţi membrii să găsească noi abordări la provocările întâlnite în drum. Un lider eficient este cel ai cărui oameni au sentimentul că au acţionat pe cont propriu. Fii inovativ, dar nu impune. Influenţează, dar nu pretinde. Inspiră-ţi echipa să ia proiectul în propriile mâini şi să-l ducă la îndeplinire după cum ştie mai bine.

Liderii adevarati fac apel la emotii. Stiu cum sa-si gestioneze propriile emotii, la fel cum stiu sa perceapa si sa controleze emotiile unui grup, descifrand in acestea impactul propriilor actiuni si manifestari. De aceea, coeficientul de Inteligenta Emotionala al unui lider este un element extrem de important atat pentru succesul liderului respectiv, cat si pentru succesul organizatiei pe care o conduce.

Termenul de „Inteligenta Emotionala“ contine doua elemente de baza: „emotie“ si „inteligenta“ si se refera la a intelege, a accepta si a da inteligenta

emotiilor noastre. Sarcina fundamentala a unui lider este aceea de a inspira sentimente pozitive in cei pe care ii conduce. Din acest punct de vedere, dimensiunea emotionala a leadershipului determina daca celelalte lucruri pe care le face un lider vor functiona asa cum ar trebui. Fie ca este vorba de schimbari marunte intr-o companie, fie ca organizatia se afla intr-o criza grava, toti ochii se intorc spre lider, asteptand reactia sa. Aceasta reactie va functiona ca o calauza emotionala.

Liderii nu trebuie sa fie din cale afara „draguti“. Ei trebuie sa constientizeze faptul ca modul in care comunica, stilul si comportamentul lor afecteaza starea de spirit si performanta oamenilor din echipele lor. Arta emotionala a unui lider consta, de exemplu, in a impune cerintele profesionale fara a-i supara inutil pe oameni. Sunt uneori momente in care un lider chiar trebuie sa fie dur. A conduce inseamna si sa iei decizii fara ezitari sau menajamente. Inseamna si sa fii ferm, sa stii cum si cand sa spui „nu“ si sa stii cum sa dai un feedback negativ in mod constructiv atunci cand nu esti multumit de rezultatele obtinute de oamenii tai. Pentru a putea face asta insa cu succes liderul trebuie sa stie ca se poate baza pe un istoric pozitiv al relatiei cu oamenii lui.

SUNT SI LIDERI TOXICI EMOTIONAL

Opusul liderilor inteligenti emotional sunt liderii „toxici“ emotional. E vorba de acei lideri care pot sa otraveasca, prin emotiile pe care le manifesta si prin cele pe care le declanseaza celor din jur. Ei sunt oamenii care frecvent sunt suparati, nervosi, iritati sau anxiosi Cei mai multi dintre ei sunt atat de coplesiti de aceste emotii negative incat nici macar nu mai constientizeaza ce li se intampla si cat de mult rau fac astfel celor din jur si organizatiilor lor.

In orice grup, liderul este cel care are rolul de ghid emotional. Dispozitia sa afectiva si tonul pe care il foloseste in relatia cu ceilalti au un impact enorm asupra climatului emotional din companie. De-a lungul istoriei, liderul oricarui grup uman a fost cel la care ceilalti au cautat siguranta si claritatea, cel de la care si-au luat indiciile emotionale. La fel se intampla si in organizatiile moderne: liderul are capacitatea maxima de a influenta emotiile tuturor.

In cazul companiilor, in special atunci cand are loc un eveniment important, cum ar fi lansarea unui nou produs sau serviciu, pierderea sau castigarea de cota de piata, atacuri din partea competitiei sau diferite situatii de criza, oamenii isi indreapta privirea spre lider. Daca el intra in panica si acest lucru se vede, panica se va raspandi in intreaga organizatie. Daca liderul reuseste sa-si pastreze optimismul si increderea, aceste stari se vor transfera si oamenilor din echipa sa. Ca urmare, atunci cand esti lider nu-ti poti permite luxul de a arata intotdeauna ceea ce simti. Trebuie sa analizezi intotdeauna care va fi impactul manifestarilor tale emotionale asupra persoanelor cu care lucrezi. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand esti suparat, descurajat, dezorientat, iritat sau furios de-a dreptul. Emotiile manifestate ale liderului pot sa conduca oamenii din echipa sa inspre panica, furie, ostilitate, ranchiuna si apatie sau inspre optimism, implicare si mandrie.

Chiar daca „seful cel mare“ nu este foarte vizibil pentru toata lumea, atitudinea lui - sau a ei, afecteaza dispozitia afectiva a echipei manageriale care, la randul sau, o transmite mai departe pe linie ierarhica, afectand astfel climatul emotional din intreaga organizatie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Liderul si Rolul Sau in Colectivitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 073 cuvinte
Nr caractere:
15 969 caractere
Marime:
22.34KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!