Leadershipul prin prisma comportamentului liderului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

• ABORDARI ALE LEADERSHIP-ULUI PRIN PRISMA TRASATURILOR SI COMPORTAMENTULUI LIDERILOR
• LIDERUL ORGANIZATIEI (CONDUCATORUL)
• MODELE ALE CONDUCERII SI ALE CONDUCATORULUI
• CONDUCATORUL SUB IMPACTUL PROCESELOR SOCIAL GLOBALE

Extras din referat:

ABORDARI ALE LEADERSHIP-ULUI PRIN PRISMA TRASATURILOR SI COMPORTAMENTULUI LIDERILOR

De-a lungul timpului, oamenii au observat ca unele persoane indeplinesc foarte bine roluri de lideri, pe când altele nu. Pentru a gasi raspunsul la intrebarea de ce unii oameni sunt lideri mai eficienti decât altii, cercetarile s-au concentrat asupra trasaturilor, comportamentelor, situatiilor si carismei.

Abordarea prin prisma trasaturilor de leadership caracteristice persoanei

In aceasta directie, unele studii au cautat sa diferentieze trasaturile liderilor de cele ale secondantilor, iar altele au urmarit gasirea unor caracteristici universale care sa garanteze eficacitatea leadership-ului sau sa permita distinctia dintre liderii de inalta clasa si cei de nivel mai scazut .

Gasirea unui set de trasaturi ar permite selectia acelor persoane pentru pozitiile de leadership ale caror caracteristici se potrivesc profilului standard de lider care va asigura succesul.

Un studiu efectuat asupra a peste 3.400 de manageri arata ca cei mai respectati lideri sunt caracterizati ca onesti, competenti, clar vazatori, insufletitori si credibili .

Asemenea sentimente pozitive pot spori eficacitatea liderului, mai ales in ce priveste crearea viziunii si sensului imputernicirii.

Cercetarile au relevat ca multe trasaturi nu sunt asociate cu faptul ca oamenii devin lideri ori cu eficienta de lideri. Dar totodata, cercetarile au pus in evidenta o serie de trasaturi asociate cu leadership-ul, intre care:

• Inteligenta

• Energie

• Incredere in sine

• Spirit dominator

• Motivatie pentru a conduce

• Stabilitate emotionala

• Onestitate si integritate

• Nevoie de realizare

Desi nu sunt conexiuni puternice, liderii sau cei mai reusiti dintre ei, tind, in termenii dimensiunilor acestor trasaturi sa se situeze peste medie. Trasaturile reliefate prezinta o persoana foarte energica, care doreste sa aiba impact asupra altora, dar in acelasi timp, inteligenta si destul de echilibrata pentru a nu face abuz de puterea de care dispune.

Pentru fundamentarea deciziilor de angajare si promovare multe organizatii folosesc teste de personalitate si centre de evaluare pentru masurarea trasaturilor de leadership.

Abordarea leadership-ului prin trasaturi are anumite limite. Anumite trasaturi caracteristice atribuite liderilor, cum sunt: increderea in sine, atrag atentia celor din jurul lor, sunt extrovertiti, sunt mai inalti etc. sunt intâlnite si la alte persoane fara ca acestea sa ajunga lideri. La fel de adevarat este ca unii lideri nu s-au caracterizat prin asemenea trasaturi. De exemplu Lincoln era introvertit, iar Napoleon era scund.

Chiar daca se admite ca unele trasaturi sunt legate de leadership, este greu de determinat daca trasaturile fac un lider sau ocazia de a se afla la conducere produce trasaturile caracteristice liderului.

Admitând ca dominatia, inteligenta sau inaltimea caracterizeaza un leadership eficient, exista putine indicii despre ce fac oamenii dominanti, inteligenti sau inalti pentru a putea sa-i influenteze pe cei din jurul lor. Ca atare, problema esentiala a abordarii leadership-ului prin trasaturi consta in incapacitatea de a lua in considerare situatia in care actioneaza leadership-ul.

Abordarea leadership-ului prin prisma comportamentului liderilor

Limitele abordarii prin trasaturi au dus la concentrarea atentiei asupra comportamentului de leadership in raport cu discipoli, admiratori sau subordonati, adica asupra a ceea ce fac liderii intr-un cadru de grup, care au fost comportamentele unor anumiti membri ai grupului ce i-au facut sa devina lideri.

Au fost intreprinse studii asupra leadership-ului spontan care sa ofere repere a ceea ce trebuie sa faca liderii desemnati pentru a fi eficienti.

S-au identificat doua roluri de lider: lider de misiune si lider socio- emotional.Lider de misiune este acel lider interesat de indeplinirea misiunii prin organizarea celorlalti,planificarea strategiei si diviziunea muncii. Preocuparea lui principala este indeplinirea misiunii ce i-a fost incredintata.

Lider socio-emotional este considerat acel lider care este interesat de reducerea tensiunilor,aplanarea conflictelor, rezolvarea dezacordurilor si mentinerea moralului.Ambele roluri sunt interpretate de catre acelasi membru al grupului, dar sunt si cazuri când apar doi lideri in cele doua roluri. De obicei cei doi lideri se inteleg bine si isi respecta abilitatile

complementare. Sunt relevante concluziile privind evolutia celor doua roluri de leadership: leadership-ul de misiune si leadership-ul socio-emotional constituie doua functii importante care trebuie sa activeze in grupuri. Aceasta inseamna ca:

• grupul trebuie sa fie structurat si bine organizat pentru a-si indeplini misiunea;

• grupul trebuie sa fie unit si sa functioneze bine ca unitate sociala. In conditii contrare, cea mai buna structura sau organizare risca sa devina inutila.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leadershipul prin Prisma Comportamentului Liderului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 269 cuvinte
Nr caractere:
14 605 caractere
Marime:
19.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!