Inovarea în Comerțul cu Amănuntul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Un model de afaceri al comerţului cu amănuntul reliefează modul în care un comerciant cu amănuntul creează valori pentru clienţii săi şi cum îşi însuşeşte valoarea din piaţă. Inovaţiile în modelele de afaceri sunt din ce în ce mai importante pentru construirea unui avantaj pe termen lung într-o piaţă de vânzări definită de continue schimbări, creşterea aşteptărilor clienţilor şi intensificarea competiţiei. Din aceste cercetări a rezultat că inovaţiile în comerţul cu amănuntul sunt cel mai bine observate din 3 componente de design: modul de organizare al activităţilor, tipul de activităţi care se execută, şi nivelul de participare al celor implicaţi în aceste activităţi. Prin acestea s-au pus bazele unei cercetari academice într-un domeniu caracterizat de o deficienţă teoretică.

La nivel global, comerţul cu amănuntul cunoaşte schimbări majore fiind în legatură cu avântul internetului. Noi firme au creat noi pieţe, precum Apple cu ITunes iar altele le-au schimbat pe cele existente, precum Priceline.com. Astăzi, cei mai mari comercianţi cu amănuntul s-au transformat în firme cu mai multe canale având din ce în ce mai multe activităţi deoarece comercianţii îşi extind limitele targeturilor şi dezvoltă noi metode de a interacţiona cu clienţii. De exemplu, unii comercianţi folosesc tehnologii de personalizare în masă pentru a furniza clienţilor produse făcute la comandă pe când alţii folosesc tehnologia pentru a eficientiza lanţul de aprovizionare şi pentru a expune rapid gama lor de produse cu trenduri personale. De exemplu, Zara abordează principiul modei rapide prin lansarea a cât mai multe colecţii pe an, alţii au construit inovatoare interfaţe pentru clienţi, Shop24 dispune de peste 200 de produse alimentare în chioşcuri automatizate. În timp ce unii comercianţi cu amănuntul continuă să adere la conceptul că în comerţul cu amănuntul cel mai important este detaliul, comercianţii din fruntea practicilor inovatoare relevă faptul că acordarea atenţiei la detalii nu este de ajuns deoarece sunt multe firme specializate care pot efectua activităţi de comerţ cu amănuntul la un grad apropiat de perfecţiune.

1. Model de afacere : definiţie şi folosinţă

Nu există o definiţie comună acceptată a modelului de afacere în literatură însă cei mai mulţi autori sunt de acord asupra faptului că specifice modelului de afaceri îi sunt, sursele de remuneraţie, logica distinctivă în crearea şi însuşirea valorilor. Spre exemplu, un model de afacere poate să sublinieze modul în care firma creează valori pentru clienţi prin intermediul activităţilor legate de preţul dezvoltării produselor iar pe de altă parte un model de afacere ar putea pune accent pe modul în care valoarea este însuşită prin buna gestionare a stocurilor şi schimbările la structurilor de guvernare care reduc costurile de oportunitate, sau reduc costul de levier care influenţează părţile interesate de la firmă.

Model de afacere şi strategie : similarităţi şi diferenţe

Hambrick şi Fredrickson (2005) definesc strategia ca un concept central integrat şi orientat către exterior spre modul de cum afacerea îşi va atinge obiectivele. În acelaşi timp, modelul de afacere a fost descris ca esenţa strategiei unei firme şi ca o reflecţie a strategiei puse în aplicare a firmei. Ca o primă diferenţă, strategia impune un anumit obiectiv pe când modelul de afacere reliefează mecanismul prin care se mişcă organizaţia pentru atingerea acelui obiectiv. În al doilea rând, adoptarea unei noi strategii implică bazarea pe un nou model de afacere pe când schimbări la modelul de afacere pot fi efectuate în cadrul unei strategii deja existente. În ultimul rând, strategia şi modelul de afacere diferă la nivelul detaliilor, modelul de afacere preia strategia unei firme de la un nivel abstract şi o transpune într-un mecanism specific independent care ghidează managerii spre realizarea unor avantaje competitive ale firmei.

2. Modelul de afacere al comerţului cu amănuntul

Fundamental acestui model îi sunt două caracteristici unice ale comerţului cu amănuntul: (1)Comercianţii cu amănuntul vând în primul rând produsele fabricate de către alţii, ei obţin rareori beneficii durabile de exclusivitate în asortamentul produselor

lor. Un model de afacere al comerţului cu amăntul de success depinde atât de ceea ce comerciantul vinde dar în special de modul în care acesta interacţionează cu clienţii.

(2)Comercianţii cu amănuntul se implică direct în interacţiuni la nivelul clienţilor finali spre deosebire de cei mai mulţi producători.

Conceptualizănd modelul de afacere al comerţului cu amănuntul necesită consideraţii explicite de interdependenţă şi alegeri dintre: modul care descrie procesul în care activităţile cheie vor fi executate, diversele activităţi care vor fi aplicate la design, administrare şi guvernanţa celor care iniţiază aceste activităţi, rolurile pe care le au şi părţile incentive care îi motivează.

Activităţile comerţului cu amănuntul se referă la achiziţionarea, stocarea, afişarea şi schimbul de bunuri şi servicii care îndeplinesc cerinţele clienţilor.

Guvernanţa comerţului cu amănuntul se referă la participanţii sistemului de creere şi distribuţie a aşteptărilor clienţilor, precum şi la mecanismul care îi motivează pe aceştia să îşi joace mai departe rolurile spre împlinierea cerinţelor clienţilor.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

MASTERAT BUSINESS

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inovarea in Comertul cu Amanuntul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 202 cuvinte
Nr caractere:
16 161 caractere
Marime:
22.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!