Influența factorilor mediului ambiant asupra companiei Toyota

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scurtă prezentare a companiei Toyota Motor

Compania Toyota este prezentă pe piața producătorilor auto încă din anul 1937, în prezent fiind al doilea jucător în cadrul industriei construcțiilor de mașini, după compania Volkswagen.

În timpul celui de al doilea război mondial, Toyota și-a dedicat activitatea de producție construirii camioanelor necesare armatei imperiale japoneze.

După cel de al doilea război mondial, compania a trecut prin momente foarte dificile, ajungând ca în 1950 să experimenteze o criză profundă, punându-se chiar problema încheierii business-ului. Izbucnirea războiului din Coreea a salvat compania prin comandarea de către armata SUA a 5000 de vehicule militare.

În anul 1957 Toyota produce primul vehicul japonez exportat în SUA și la începutul anilor ˊ80 iau naștere primele 2 fabrici externe în SUA și Brazilia. Au urmat apoi fabrici înființate în India, Indonezia, unde costurile cu personalul au permis reducerea costurilor de producție.

În anii ce au urmat, compania s-a dezvoltat vertiginos diversificându-și tipurile de auto fabricate și de asemenea, piețele pe care le-a vândut. Toyota numără astăzi peste 350.000 de angajați și este în continuă creștere, investind permanent în cercetare.

Factorii de management

Toyota a dovedit încă de la începutul afacerii că a avut un management de succes datorat japonezilor, un popor responsabil și determinat. A supraviețuit celui de al doilea război mondial, activând în cadrul unei economii aflate la pamânt în anii ˊ50, ajungând una din cele mai competitive economii ale lumii. Managementul japonez de după război a urmat metodele si tehnicile managementului american, beneficiind chiar de instruiri primite din partea celor mai de elită experți în business-ul american. Ciclul Plan-Do-Check-Act predat de americani si aplicat de managerii middle japonezi, a fost cheia relansării economice si creșterii calității.

Reputația, imaginea și credibilitatea construite de-a lungul existenței firmei prin modul în care a fost derulată această afacere încă de la înființare, atrage astăzi un număr mare de consumatori care aleg siguranța și fiabilitatea atunci când cumpără un autovehicul marca Toyota.

Filozofia managementului Toyota a fost acela de a produce ceea ce trebuie, când trebuie și doar cât trebuie, Just-in-Time cu minimizarea stocurilor și reducerea pierderilor în procesul de producție cu rebuturile, menținând costurile la un nivel cât mai redus pentru oferte de preț foarte competitive.

Politica de producție este strâns legată de nivelul de organizare cu asumarea unor costuri importante pentru consolidarea unei organizații bine structurate, cu formarea specialiștilor de înaltă clasă, cu instruirea personalului și stimularea lui pentru atingerea scopului general, acela de a produce mașini care să întrunească trăsături care să corespundă cât mai bine exigențelor pieței auto.

Trăsăturile managementului japonez suntː considerarea factorului uman ca principala resursă de producție, luarea colectivă a deciziilor prin participare democratică, responsabilizarea grupului, conduita etică a personalului, auto-disciplina, armonia in relațiile interumane, fidelizarea și motivarea angajaților.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influenta factorilor mediului ambiant asupra companiei Toyota.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 180 cuvinte
Nr caractere:
11 686 caractere
Marime:
28.60KB (arhivat)
Publicat de:
Sorina T.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Danubius" din Galati
Specializare:
Contabilitate
Materie:
Management
An de studiu:
I
Profesorului:
M. Panaitescu
Nota primită:
Nota 10
Sus!