Funcția de planificare în management

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Functiile managementului

Esenta managementului o reprezinta functiile sau atributele pe care le are. Cunoasterea si intelegerea functiilor managementului in mod aprofundat constituie o premisa majora pentru descifrarea continutului stiintei, artei si practicii riguroase a managementului.

Henry Fayol a identificat si a analizat procesele de management pentru prima data in cadrul lor definind cinci functii principale: previziunea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul.

O abordare partial diferita o are prof. Constantin Pintilie, care considera ca procesul de management incorporeaza sapte functii: previziune, organizare, motivare sau comanda, coordonare, control, evaluare si mentinere si dezvoltarea unui climat de competitie, cointeresare, cooperare si creativitate.

Ulterior, alti specialisti (P. Vagu, Ov. Niculescu, I.Mihut, Mircea Udrescu etc.) au partajat procesul de management diferit, stabilind si alte functii.

Astfel, Justin Longcneker si Charles Pringle delimiteaza patru functii: planificarea si luarea deciziilor, organizarea pentru performante eficace, dirijarea si motivarea si controlul rezultatelor.

Previziunea

Functia de previziune consta in ansamblul proceselor de munca prin intermediul carora organizatia determina obiectivele, subobiectivele, resursele, principalele mijloace si termenele realizarii lor.

Ea raspunde la intrebarile:,,Ce trebuie si ce poate fi realizat in cadrul organizatiei?", concomitent cu identificarea ori desemnarea resurselor necesare.

Previziunea este atributul managerului (echipelor manageriale). La baza ei se situeaza pregatirea de specialitate si stiinta manageriala, experienta, spiritul novator, capabilitatea expertilor (specialistilor) de analiza si sinteza, asumarea riscurilor, raspunderii si responsabilitatii in adoptarea deciziilor si alte elemente de specificitate.

Previziunea se realizeaza prin intermediul: diagnozei, prognozei, planificarii si programarii activitatilor specifice organizatiilor.

Diagnoza

Diagnoza cuprinde ansamblul operatiunilor de diagnosticare a situatiei existente la momentul declansarii actiunii, prin care se fac estimarile privind starea organizatiei Diagnoza ofera informatii pentru definirea bazei de plecare in proiectarea obiectivelor de viitor, etapizarea logica a realizarii lor. Ea este premisa necesara prognozei si consta in identificarea starii de fapt, pe baza unei analize stiintifice.

Prognoza

Prognoza reprezinta anticiparea sintetizata, stiintific fundamentata asupra fenomenelor si manifestarilor mediului intern si extern (de piata), avand la baza experientele anterioare proprii, dar si ale altor organizatii (medii de maifestare), mutatiile din diverse domenii, conditiile economico-sociale, tehnice si tehnologice, caracteristici si tendinte si alti factori de risc necesari planificarii cat mai exacte a obiectivelor organizatiei.

Prognozele sunt obligatorii si se refera, de regula, la principalele aspecte rezultate din analizele activitatii trecute in comparatie cu situatia actuala, scopurile activitatii, resursele disponibile (identificate), influenta factorilor de mediu extern etc., in final, continand un pachet de date cu valoare indicativa referitoare la managementul organizatiei. ,,Suma" prognozelor permite factorilor de decizie ai organizatiei sa traga concluzii de sinteza pentru fundamentarea actiunilor preconizate.

Planificarea

Planificarea este, de fapt, rezultatul previziunii si urmareste incadrarea activitatilor curente ale organizatiei, in raport cu tendintele de perspectiva, stabilind coordonatele obiectivelor de indeplinit (formulare, termene, responsabilitati, resurse). Prin intermediul planificarilor se stabilesc obiectivele, prioritatile de realizare a lor, resursele alocate, termenele de indeplinire, responsabilitatile, alte elemente de consistenta si claritate.

Planificarea permite managerilor urmarirea (monitorizarea) atingerii obiectivelor, stabilirea prioritatilor si a resurselor necesare, termenelor de finalizare, recorelarea si sincronizarea pe parcurs a aspectelor (laturilor) esentiale, ca urmare a influentei factorilor de mediu (interni si externi). Respectand principiul potrivit caruia o conceptie unica de actiune presupune un plan unic, unitatea dintre conceptie si planul de actiune constituie una dintre caracteristicile principale ale domeniului la care ne referim.

Planificarea este un atribut exclusiv al managerului organizatiei. Aceasta calitate decurge din legislatia cu privire la obiectul de activitate, resurse, finantele publice, legislatia bugetara anuala, cat si din calitatea de ordonator de credite conferita de lege. intr-o grupare de organizatii (firme, companii, institutii) care sunt chemate sa realizeze impreuna un obiectiv la nivel national (managementul participativ) pot fi situatii cand se impun unele corelatii, determinate de indeplinirea cu eficienta (eficacitate) a telului propus si, ca urmare, este posibil ca unele dintre organizatiile respective sa fie puse in situatia de a schimba ordinea de prioritati ori volumul de resurse, in raport cu nevoile suprasistemului (consortiului, aliantei strategice etc).

Managementul participativ reprezinta forma consultativa si deliberativa de participare a unor organizatii din cadrul unui concern (national, regional sau mondial) prin intrebuintarea parghiilor legislative, organizationale si de resurse, prin actiuni unitare, complementare si coerente, in baza consultarilor si deciziilor superioare de management al organizatiei (grupului de firme). O planificare rigida este contraproductiva, consumatoare de resurse si paguboasa. De

Bibliografie:

- Fayol.H., "Administration industrielle et generale", Ed. Dunod, Paris, 1964.

- Kotler, Ph.,"Marketing de la A la Z", Ed. Codecs, Bucuresti, 2004.

- Popescu, D. I., - "Managementul Marketingului Organizatiei"- Ed. Fundatiei "Romania de Maine", Bucuresti, 2008.

- Popescu, D. I.," Managementul Modern al Organizatiilor", Ed. Fundatiei Romania de Maine", Bucuresti, 2005.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functia de planificare in management.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 740 cuvinte
Nr caractere:
10 266 caractere
Marime:
18.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
organizare, management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!