Flexibilitatea Firmei sau Flexibilitatea în Afaceri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Ce este flexibilitatea în afaceri sau flexibilitatea firmei?

Denumită uneori agilitate în afaceri, sau agilitatea firmei, flexibilitatea firmei se referă la abilitatea unei companii de a se adapta la circumstanţele în schimbare şi, astfel, de a rămâne o întreprindere profitabilă. O afacere care este capabilă de a anticipa schimbările în preferinţele consumatorilor şi de a-și modifica producţia pentru a răspunde acestor aşteptări noi are o șansă reală de a continua pe termen lung. Din acest motiv, o măsură de flexibilitate în cadrul companiei este adesea considerată esenţială pentru a evalua puterea de afaceri, şi, astfel, se ajunge la o înţelegere precisă a potenţialului de rezistență în afaceri.

La evaluarea flexibilității firmei, ideea este să te uiţi atent la toate activităţile implicate în operaţiunea de afaceri. Acest lucru, de obicei, începe cu comandarea materiei prime pentru productia de diverse produse. Standardele de calitate sunt stabilite pentru acele materiale, oferind astfel baza pentru calitatea produselor finite pe care compania le vinde în cele din urmă. Companiile, în general, trebuie să fie întotdeauna conştiente de alte surse de materii prime care îndeplinesc aceste standarde, minimizând astfel posibilitatea unei întreruperi de producţie din cauza lipsei de materialele necesare.

Flexibilitatea firmei sau flexibilitatea în afaceri necesită de asemenea ca firma să se uite atent la propria linie de producţie. Echipamentul trebuie evaluat mereu pentru eficienţă. Atunci când oricare dintre maşinile sau dintre echipamentele care sunt cruciale pentru procesul de producție nu mai este eficient sau devine învechit, de obicei trebuie înlocuit cât mai repede posibil. În funcţie de tipul de bunuri produse, de afaceri, se poate cere ca linia de producţie să fie capabilă să se adapteze pentru a satisface cererea de produse personalizate pentru a satisface o nevoie a unuia sau a mai multor clienţi mai mari.

Gradul de utilizare a resurselor în afaceri, în general, este de asemenea un aspect important pentru a evalua gradul de flexibilitate a firmei. Materialele, echipamentele de producţie, utilizarea forţei de muncă şi diversele investiţii au împreună un impact deosebit asupra capacităţii de afaceri pentru ca firma să rămână astfel viabilă în faţa schimbărilor. Prin evaluarea periodică a acestora şi altor factori, o companie poate să știe cu mai multă precizie cum să opereze în viitor, atunci când trebuie să facă anumite modificări, şi cum să le facă, astfel încât operaţiunile sale în ansamblu să aducă cel mai mare grad de beneficii.

Companiile de toate dimensiunile ar trebui, după sfatul specialiștilor să se angajeze mai mult în evaluarea flexibilității firmei și a flexibilității în afaceri. În general cei mai mulți consideră că întreprinderile mici au posibilitatea de a evalua mai uşor gradul de flexibilitate prezent, însă nu este întotdeauna așa. Marile corporaţii sunt la fel de capabile în a determina ceea ce trebuie să facă pentru a prezice cu exactitate schimbările de pe piaţă, şi cum să acționeze cu privire la pregătirea pentru aceste modificări.

Prin urmare, la nivelul sistemului de producţie industrial, “flexibilitatea este acea calitate a sistemului de a se adapta cu cheltuieli minime la sarcini de producţie variabile astfel încât într-o perioadă mai lungă sistemul să funcţioneze economic cu schimbări minime în structura sa”.

Flexibilitatea unui sistem de producţie poate fi definită ca fiind ”abilitatea de a răspunde în mod eficent la schimbări”.

Flexibilitatea sistemului este determinată de flexibilitatea fiecărui element din sistem cât și de modul de integrare, al tuturor elementelor din cadrul sistemului, de relaţiile dintre acestea.

Termenul de “flexibilitate” provine din latinescul “flexibilis”, iniţial cu semnificaţia de maleabil, nestabil și ulterior cu cea de “ suplu”, “capabil de modificări”.

În mod particular, în problematica producţiei industriale termenul apare relativ recent în legătură cu automatizarea fabricaţiei, ca trăsătură ce defineşte un sistem automat de fabricaţie, bazat pe maşini cu comandă numerică utilizate în procesul de prelucrare, roboți, robocare și manipulatoare, utilizaţi în transportul și manipularea materialelor. Ulterior termenul de flexibilitate este utilizat cu referire la capacitatea unui sistem de a trece la fabricaţia produselor de un alt tip, având semnificaţia de elasticitate tehnologică. Extinderi sunt practicate cu referire la conceptul de producţie: “elasticitatea “ producţiei este caracterizată de elasticitatea structurilor tehnice ( inclusiv elasticitatea produselor SOFT) si elasticitatea comercială (elasticitatea față de piaţă).

În raport cu aceste extinderi, termenul de flexibilitate în domeniul sistemelor de producţie este folosit pentru a exprima elasticitatea propriu-zisă a structurilor SOFT și tehnice, respectiv capacitatea de funcţionare a acestora, în vederea derulării procesului de prelucrare prin adaptarea la noile sarcini în mod automat.

În concepţia sistemelor cibernetico-industriale, “flexibilitatea este capacitatea unui sistem de producţie de a răspunde optimal (cu eforturi minime) la variaţia sarcinilor de producţie și de a funcţiona, pe perioade mari de timp în condiţii de eficență”.

Flexibilitatea în contextul proceselor de afaceri poate fi definită ca abilitatea unei organizaţii pentru a efectua modificări în procesul de componente (activităţi, intrări, resurse, etc informaţiile) într-un timp util, de obicei, ca răspuns la schimbările din mediul de afaceri şi nevoile părţilor interesate.

Termenul flexibilitate este utilizat în procesul de afaceri, în general, atât cu privire la produse precum şi la procese. Totuşi, pentru interes academic, ele pot fi văzute din perspective diferite.

Flexibilitatea produsului este capacitatea organizaţiei de a produce mai multe produse cu risipă minimă şi, în general, termenul este folosit cu privire la procesul de fabricaţie. Flexibilitatea proceselor de afaceri permite ca o organizaţie să fie mai inovatoare şi mai receptivă la clienţi. Rezultatele flexibilității produse în principal, din disponibilitatea de echipamente de producţie şi de aspectul său, permit efectuarea a mai multor produse şi chiar putând fi personalizate pe aceleaşi linii de producţie cu cheltuieli minime din cauza monedei. Afacerile rezultate din procesul de flexibilitate au abilitatea de a încorpora rapid modificările în politicile şi procedurile şi de a răpunde sau anticipa în mod proactiv schimbările din mediul extern.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Flexibilitatea Firmei sau Flexibilitatea in Afaceri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 433 cuvinte
Nr caractere:
24 204 caractere
Marime:
38.43KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!