Exploatarea Gazelor de Șist

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
I Gazul de sist si procesul de fracturare hidraulica
II Mediul si sanatatea populatiei
III Exploatarea gazelor de sist în lume
IV Exploatarea gazelor de şist în România
Concluzie

Extras din referat:

Introducere

Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice de mare volum este asociată tot mai des cu mari probleme de poluare a mediului înconjurător. Poluare a apelor cu metan şi cu substanţe provenite din fluidele de fracturare, poluare a aerului şi poluare a solului cu metale grele şi substanţe radioactive. Din această cauză se impune cunoaşterea cît mai bună a acestor realităţi nefaste, dar este necesară şi conturarea cît mai precisă a unor efecte negative potenţiale, deocamdată abia întrezărite. Din punct de vedere istoric acest tip de exploatare deja foarte controversat este ultimul într-un şir de intervenţii antropice asupra unor depozite care conţin sub formă liberă sau captivă cantităţi de hidrocarburi (petrol şi gaze) exploatabile economic. Intr-o primă etapă, care nu s-a încheiat încă, au fost şi sunt exploatate zăcăminte de hidrocarburi cantonate în roci poroase sau fisurate care s-au acumulat ca urmare a migrării lor prealabile. Intensitatea acestui tip de exploatare a crescut însă cu timpul odată cu ridicarea artificială a presiunii prin injectarea/reinjectarea apei de zăcămînt, dar s-a ajuns treptat şi la fisurări hidraulice a unor rezervoare (roci) cu permeabilitate mai scăzută (de tipul gresiilor de exemplu). S-a trecut însă mai apoi la exploatarea resurselor de hidrocarburi rămase captive în depozite care pot fi considerate roci mamă (roci sursă) de petrol şi gaze, depozite pelitice (argilite) cu conţinuturi ridicate în materii organice (provenite din organisme fosile), care pot ajunge în cazuri excepţionale la valori apropiate de 20% din masa rocii. O primă analiză cu caracter general privitoare la metoda exploatării prin fracturare hidraulică de mare volum a unor argilite bogate în materii organice ne determină însă de la început să ne concentrăm atenţia asupra marilor cantităţi de ape reziduale (ape contaminate) care rămân captive în subsolul zonelor exploatate şi care pot reprezenta o importantă sursă de poluare, deosebit de periculoasă, pe termen mediu şi lung, prin posibila migrare spre suprafaţă a acestor ape. Dacă în această analiză facem abstracţie la un moment dat de aspectele de natură economică putem ajunge să privim acest ultim tip de exploatare (fracturarea hidraulică de mare volum) ca pe o activitate susţinută de poluare a subsolului unor întinse zone ale planetei cu substanţe nocive care poate induce apoi, în timp, fenomene de poluare persistentă a unor acvifere, pînze freatice, reţele hidrografice şi soluri pe arii vaste. Din această perspectivă metoda de exploatare a hidrocarburilor neconvenţionale prin fracturare hidraulică de mare volum ne poate apărea ca o metodă agresivă în raport cu mediul geologic pe care îl afectează în diferite moduri.

Atât în România, cât şi în Europa, subiectul exploatării gazului de şist (tip de gaz neconvenţional) a luat amploare şi a devenit extrem de controversat. La nivel european nu există o legislație specifică pentru reglementarea explorării și exploatării gazelor de ș ist, ci doar concesionarea rezervelor de petrol și gaze convenționale. Prin urmare, explorarea și exploatarea zăcămintelor neconvenționale este la latitudinea companiilor miniere. D eșii nu exista o legislație in acest sens, exista totusi recomandări contradictorii venite din partea Directoratului General pentru Mediu și cel pentru Energie cu privire la acest subiect, iar Comisia are de ales între a oferi doar îndrumare industriei extractive, a amenda legislația de mediu existentă și a crea un act normativ special pentru gazele neconvenționale.

I Gazele de şist si procesul de fracturare hidraulică

Gazul de şist (shale gas) este un gaz natural produs din şisturi. El aparţine surselor neconvenţionale de gaze naturale. Sursele neconvenţionale sunt:

• Gazele care se găsesc în roca în care s-au și format prin descompunerea materiei organice (source rock) - din aceasta categorie fac parte:

o Gazul de sist - Gazul stocat în roca unde s-a format, rocă conținând materie organică (shale gas)

o Gazul care se găsește în zăcămintele de cărbune, în mine, galerii, caverne (coal gas)

• Gazele cantonate în sedimente anorganice cu permeabilitate mică (curg foarte greu) (tight gas)

• Hidratii de metan (gazul sub formă solidă, gazul înghetat)

Gazele de şist sunt tot gaze obişnuite, dar sunt blocate în şisturi argiloase şi care sunt mai greu de exploatat faţă de gazele convenţionale. O altă diferenţă faţă de gazele normale, care sunt disponibile într-un mod mai concentrat, este faptul că de obicei gazele de şist sunt difuze, adică se întind pe o suprafaţă de teren mai mare. Din această cauză trebuie forate şi analizate numeroase puţuri pentru a determina potenţialul de gaze de şist, potrivit site-ului de informare www.infogazedesist.eu lansat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Pentru că sunt mai greu de exploatat, metodele utilizate diferă faţă de cele utilizate în cazul gazului convenţional şi implică fracturarea hidraulică şi forajul orizontal.

Pentru a putea extrage gazele de şist este necesară folosirea unei metode numită fracturare hidraulică (fracking).

Fracturarea hidraulică

Fracturarea hidraulică este procesul de formare şi dezvoltare a fracturilor în stratele de roci, permiţând degajarea şi circulaţia petrolului şi gazelor spre sonde.

Este singura metodă de extragere a gazelor de şist în acest moment. Metoda combină forajul săpat vertical, și apoi in plan orizontal, ajungând la adâncimi de pana la 3-6 km. Rocile sunt fracturate artificial, fapt ce poate cauza sau antrena seisme. Sute de maşini de tonaj mare sunt folosite pentru fiecare foraj. Sub o presiune imensă (1000 atmosfere), aproximativ 60 de milioane de litri de apă sunt injectaţi la fiecare lovitură în sol, apă amestecată cu substanţe chimice foarte toxice şi cancerigene. În caz de accidente, sau utilizare necorespunzătoare a echipamentelor şi utilajelor, aceste fluide pot contamina apele din subteran şi cele de suprafaţă.

Bibliografie:

http://www.zf.ro/zf-24/intrebari-esentiale-despre-gazele-de-sist-ce-sunt-cum-se-extrag-ce-chimicale-sunt-folosite-ce-resurse-are-romania-si-cata-nevoie-are-de-gazele-neconventionale-11532737

http://www.openpolitics.ro/platforma-de-discutii/dezbatere-gazul-de-sist-2.html

http://www.ecologic.rec.ro/articol/read/politici-economie/7834/

http://www.evz.ro/chevron-renunta-la-exploatarea-gazelor-de-sist-in-romania.html

http://stopfracturare.ro/

http://www.infogazedesist.eu/definitie_gaze_sist.html

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-15635306-gazele-sist-fenomen-care-schimba-harta-mondiala-energiei-dar-impact-mediu-care-pune-sub-semnul-intrebarii-profitul-economic.htm

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Exploatarea Gazelor de Sist prin Fracturare Hidraulica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 292 cuvinte
Nr caractere:
17 825 caractere
Marime:
678.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!