Economia într-o Lecție

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Henry Hazlitt - jurnalist, critic literar, economist, filozof - a fost unul dintre cei mai straluciti intelectuali ai secolului XX. S-a nascut pe 28 noiembrie 1894, in Philadelphia, si a murit pe 8 iulie 1993, la varsta de 98 de ani. Hazlitt este autorul unei opere vaste, printre care se numara un roman, un dialog despre critica literara, doua tratate despre economie si etica, mai multe volume editate, 16 alte carti si nenumarate capitole din carti, articole, comentarii, recenzii.

Alaturi de Ludwig von Mises si de Friedrich A. Hayek, Henry Hazlitt este unul dintre cei mai de seama aparatori ai principiilor liberalismului, militand in favoarea pietei libere, proprietatii private, guvernului limitat si filosofiei libertatii. A publicat in cele mai importante ziare ale timpului, cele mai proeminente fiind The Nation, Wall Street Journal, New York Times, American Mercury, Century, Freeman, National Review, Newsweek si multe altele. In mai multe momente ale carierei sale, s-a aflat printre cei mai influenti critici literari, editorialisti si autori din domeniul financiar din Statele Unite.

De-a lungul vietii, Hazlitt se arata din ce in ce mai mult impotriva interventiei guvernului in economie si refuza in repetate randuri sa cedeze presiunii editorilor de a-si schimba conceptiile.

In timp ce lucra la Newsweek, Hazlitt publica cea mai cunoscuta lucrare a sa, ,,Economia intr-o lectie" (,,Economics in One Lesson", 1946).

Pe 28 noiembrie 1964, un grup de prieteni s-au reunit cu ocazia zilei de nastere a lui Hazlitt, cand acesta implinea 70 de ani. Ludwig von Mises a urcat pe podium pentru a aduce un omagiu ,,distinsului sau prieten": ,,In aceste timpuri de lupta acerba pentru libertate si pentru un sistem social in care oamenii sa traiasca asemenea oamenilor liberi, tu esti liderul nostru. Ai luptat neobosit impotriva progresului puterilor nerabdatoare sa distruga tot ceea ce a creat civilizatia umana de-a lungul secolelor... Tu esti constiinta economica a tarii noastre si a poporului nostru.

Orice prieten al libertatii poate fi astazi, (...), pesimist in ceea ce priveste viitorul. Dar nu trebuie sa uitam ca se ridica o noua generatie de aparatori ai libertatii. (...). Daca vom reusi, acest lucru va fi in mare parte meritul tau, fructul unei munci pe care ai realizat-o in primii 70 de ani ai vietii tale".

Cartea este structurata in trei parti: ,,Lectia", ,,Lectia aplicata" si ,,Lectia dupa treizeci de ani".

Introducere

Economics in One Lesson a aparut in anul 1946,fiind tradusa in 10 limbi si tiparita in peste un milion de exemplare.In aceasta carte,Hazlitt expune o serie de erori economice pe care le analizeaza si care apartin atat celor neinitiati in cunostintele economiei,cat si economistilor profesionisti.

H.L.Mencken,un mare jurnalist si scriitor american,spunea despre Hazlitt ca este ,,unul dintre putinii economisti care stiu sa scrie".

Hazlitt milita

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia intr-o Lectie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 428 cuvinte
Nr caractere:
13 573 caractere
Marime:
19.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
Economie, lectie, scriitor, recenzie
Predat:
Facultatea de Administratie si Management Public , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Management
Profesorului:
Ioana Popescu
Sus!