Dimensiunile Culturale Dezvoltate pe Proiectul Globe

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I.Proiectul GLOBE(Global Leadership and Organizational Behavior Efectiveness) este un mare proiect în legatură cu leadershipul global.Inițiatorul sau,Robert J.House,pe la inceputul anilor ’90 a facut un studiu asupra exercitării leadershipului prin intermediul țărilor și a descoperit că este o mare nevoie de aprofundări astfel încat in anul 1994 el a lansat proiectul GLOBE,alături de alți cercetători precum Paul J. Hanges,S. Antonio Ruiz-Quintanilla,Peter W. Dorfman,Mansour Javidan,Marcus Dickson,Vipin Gupta.

GLOBE reprezintă un program de căutare aprofundat,eșalonat timp de 10 ani,a carui scop este de a conceptualiza și valida o teorie integrată a relațiilor dintre culturi,a eficienței sociale și organizaționale și a leadershipului,pentru aceasta fiind evaluate 63 de culturi diferite.

Lucrari importante:

1.Culture, Leadership, and Organizations: The GLOBE Study of 62 Societies, Sage Publications, 2004. 2. Culture and Leadership Across the World: The GLOBE Book of In-Depth Studies of 25 Societies (Lea's Organization and Management) (Hardcover)by Jagdeep S. Chhokar (Editor), Felix C. Brodbeck (Editor),RobertJ.House(Editor). 3. ACCOUNTING: In Life And Health Insurance Companies,Paul J. Zucconi, Judy B. Rich, Robert D. Land, and Charles L. Van House (Hardcover - Nov 1990).

II.Dimensiunile culturale propuse de autorii proiectului sunt:

- Evitarea incertitudinii

- Distanța fată de putere

- Colectivism instituțional

- Colectivism in cadrul grupului

- Egalitatea sexelor

- Autoritarismul

- Orientarea spre viitor

- Orientarea spre performanța

- Orientarea umana

1).Evitarea incertitudinii- reprezintă în ce masură membrii unei organizații sau a unei companii incearcă să evite incertitudinea bazându-se pe norme sociale stabilite,ritualuri și practici birocratice. Controlul incertitudinii este o dimensiune culturală care masoară gradul de toleranţă pe care o cultură ȋl poate accepta vizavi de neliniştea provocată la modul de desfăşurare a evenimentelor viitoare; daca toleranţa este forte, atunci controlul este redus şi viceversa.

2).Distanța față de putere-reflectă gradul de autoritate ierarhică la care membrii unei organizații se asteaptă. Este comunitatea ȋn care o comunitate acceptă şi susţine autoritatea, diferenţele de putere, statutul de privilegii. Distanța ierarhică reprezintă percepţia gradului de inegalitate ȋn ceea ce priveşte puterea ȋntre cel care se supune şi cel care deţine puterea.

3).Colectivism instituțional-arată gradul în care practicile organizaționale încurajează și rasplătesc distribuția colectivă de resurse.

4).Colectivism în cadrul grupului-gradul în care se exprimă mândria,coeziunea și loialitatea în cadrul organizațiilor. Concluziile despre “colectivismul ȋn grup” sunt importante, deoarece această dimensiune culturală apare ca un predictor puternic ȋntre cele mai admirate caracteristici ale liderilor de succes.

5).Egalitatea sexelor-exprimă gradul în care este incurajată egalitatea dintre sexe de către organizație sau societate.Cultura feminină pune accent pe armonie şi egalitatea sexelor, iar cea masculină – pe inegalitate şi pe valoare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dimensiunile Culturale Dezvoltate pe Proiectul Globe.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 824 cuvinte
Nr caractere:
11 863 caractere
Marime:
34.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Angelica-Nicoleta Niculaesei
Sus!