Costurile de producție la SC Vitas SRL

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
Cap 1 Conceptul de costuri
1.1. Tipologia costurilor de productie
1.1.1.Costurile de productie pe termen scurt
1.1.2. Costuri de productie pe termen lung
1.2. Determinarea costurilor în practică
1.2.1. Analiza punctului mort
1.2.2.Alte metode de calcul al costurilor
Cap 2 Prezentarea generala SC VITAS SRL
2.1.1. Forma juridică
2. 1.2.Denumirea societăţii
2.1.3. Durata societăţii
2.1.4. Obiectul de activitate
2.2. Costurile de productie la SC VITAS SRL
Concluzii
Bibliografie

Extras din referat:

Introducere

În economia de piaţă, costul constituie un instrument economic extrem de util în fundamentarea şi adoptarea deciziilor privind alocarea resurselor, volumul şi structura producţiei, mărimea sau restrângerea ofertei de mărfuri, inovarea tehnologică etc. Atunci când efectele sau rezultatele variantelor de proiect sunt egale, criteriul de alegere a variantei optime îl reprezintă nivelul mai scăzut al costului. Totodată, se manifestă tendinţa de calculare a costului în cele mai diferite structuri ale activităţii. Astfel, prezintă interes nu numai costul de producţie în general, ci şi costul de distribuţie, costul muncii, costul educaţiei, sănătăţii, informaţiei, administraţiei, timpului, datoriei (împrumutului), costul vieţii, inflaţiei, şomajului, crizei, reformei economice, costul combaterii crimei, arestării şi condamnării, pedepsei, costul ecologic, costul externalităţilor negative etc.

Cap 1 Conceptul de costuri

Costurile constituie un element de baza pentru formularea preturilor de oferta (de negociat). Costurile de productie reprezinta partea cea mai importanta din valoarea si pretul unei marfi. Cealalta parte este alcatuita din profit, accize, taxa pe valoarea adaugata, adaos comercial si comisioane etc. Costurile de productie sunt expresia baneasca a cheltuielilor pe care agentii economici le efectueaza, prin alocarea si consumarea de factori de productie (capital fix, capital circulant, terenuri, forta de munca etc.) pentru producerea si desfacerea marfurilor si serviciilor, si care se vor recupera prin vinzarea produselor.

1.1. Tipologia costurilor de productie

Costurile de productie pot fi prezentate, urmarite si analizate din mai multe puncte de vedere, folosindu-se mai multe criterii de grupare.

In analiza si caracterizarea evolutiei costurilor un criteriu important il constituie timpul. Din punct de vedere al timpului avem, in general, doua situatii:

- Perioada scurta de timp (orizont scurt), in care putem vorbi de cost pe termen scurt,

- Perioada lunga (orizont lung), careia ii este caracteristic costul pe termen lung.

1.1.1. Costurile de productie pe termen scurt

Pe perioada scurta de timp, un agent economic isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii tehnice de inzestrare cu mijloace de munca (masini, utilaje, instalatii si echipamente, constructii etc.), iar productia poate creste sau descreste pe seama celorlalti factori de productie, variabili, ca de exemplu: materii prime si materiale, semifabricate, forta de munca etc. In cadrul acestui orizont scurt de timp modificarea costurilor este influentata, mai ales, de schimbarile produse in elementele capitalului circulant si a cantitatii si eficientei muncii depuse.

In cadrul unei perioade scurte de timp, costurile de productie se pot grupa dupa continut si modul lor de calcul in trei categorii:

- Cost total (global).

- Cost mediu (cost unitar).

- Cost marginal.

A. Costul global (total) (CT)

Cuprinde ansamblul cheltuielilor necesare pentru realizarea unui volum de productie (Q) in anumite conditii concrete, el cuprinde deci cheltuieli cu aprovizionarea, fabricatia si desfacerea marfurilor. In functie de modul cum se modifica diferitele elemente de cheltuieli in raport cu evolutia volumului productiei, costul total este format din:

- Costuri fixe

- Costuri variabile

a) Costurile fixe (CF) , sint formate din acele consumuri de factori de productie, care ramin nemodificate indiferent de variatia volumului de productie, ca de exemplu: amortizarea capitalului fix, chiriile, asigurarile, salariile personalului de conducere, cheltuieli de intretinere (legate de incalzire, aerisirea si iluminarea halelor de productie s.a.), dobinzi etc. Intr-un orizont scurt de timp aceste costuri nu se modifica (oricare ar fi nivelul productiei) daca nu intervin alte modificari: de legislatie, in nivelul preturilor, in regimul de amotizare a capitalului fix etc.

b) Costurile variabile (CV) , inglobeaza acele consumuri de factori de productie care sunt dependente de volumul productiei, si anume: materii prime, energie, apa industriala, semifabricate, salariile lucratorilor direct productivi etc. Unele din aceste elemente de cost se pot modifica direct proportional cu productia ca, de exemplu: consumul de materii prime, de semifabricate incorporate in produs etc., altele nu variaza strict proportional cu productia, cum sunt: salariile pentru plata orelor suplimentare, cheltuielile cu combustibilul etc.

Costul total se obtine prin insumarea costurilor fixe cu cele variabile CT=CF+CV

Fig. 1. Costul total şi modul său de formare

Cost total

Costuri

B. Costul mediu sau costul unitar.

Cuprinde cheltuielile de productie necesare pentru producerea unei unitati de produs si se calculeaza prin raportarea costului de productie la volumul productiei (rezulta costul mediu; prin insumarea elementelor de cheltuieli pe baza de antecalcul sau calculatie pe produs, rezulta un cost unitar concret).

Costul mediu sau costul unitar se poate determina pe cele trei feluri de costuri prezentate mai sus.

a) Costul fix mediu (CFM) , care rezulta raportind costul fix la volumul productiei. CFM=CF/Q

El se diminueaza pe masura ce productia creste.

b) Costul variabil mediu (CVM) , se determina raportind costul variabil la volumul productiei.CVM=CV/Q

c) Costul total mediu (CTM) , se calculeaza prin raportarea costului total la volumul productiei.CTM=CT/Q=(CF+CV)/Q

Observații:

UNIVERSITATEA “GEORGE BARIŢIU” DIN BRAŞOV

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE

SPECIALIZAREA : ECTS

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Costurile de Productie la SC Vitas SRL.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 538 cuvinte
Nr caractere:
14 788 caractere
Marime:
22.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
P.Marin
Sus!