Considerații Privind Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La sfârşitul începutul lunii decembrie 2013 a fost adoptat bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, acesta intrând în vigoare cu data de 1 ianuarie 2014. Bugetul asigurărilor sociale de stat se înscrie într-o politică economică prudentă, fără a angaja creşteri mari ale veniturilor persoanelor dependente de stat (pensionari, asistaţi sociali etc.) şi nu modifică substanţial legislaţia fiscală existentă. Pensionarii beneficiază în anul 2014 de o creştere de 3,75% acordată în baza Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Sursele şi utilizările bugetelor asigurărilor sociale de stat

Bugetul asigurărilor sociale de stat total prevede venituri in suma de 52200 milioane lei, iar cheltuieli în sumă de 52001,1 milioane lei, înregistrând un excedent de 198,8 milioane.

În cadrul bugetului total sunt incluse:

• bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii,

• sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli,

• bugetul asigurărilor pentru şomaj,

• fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 51.888,7 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 51.888,7 milioane lei.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 311,3 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 112,4 milioane lei, cu un excedent de 198,9 milioane lei.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte la venituri în sumă de 1.806 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 1.806 milioane lei.

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale instituit prin Legea nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare, se stabileşte la venituri în sumă de 265,9 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 43,6 milioane lei, cu un excedent de 222,3 milioane lei.

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat

Veniturile care alcătuiesc bugetul asigurărilor sociale de stat provin din trei surse:

• venituri curente,

• subvenţii,

• sume primite de la UE sau alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări.

Ponderea cea mai importantă în totalul veniturilor bugetare o au contribuţiile asiguraţilor şi angajatorilor (aproximativ 76%), urmate din subvenţii primite de bugetul asigurărilor de stat de la bugetul de stat. Sumele primite de la UE sau alţi donatori sunt nesemnificative în economia bugetului.

Contribuţiile angajatorilor reprezintă mai mult de jumătate din totalul veniturilor din cadrul bugetului asigurărilor sociale de stat în timp ce contribuţiile asiguraţilor reprezintă aproximativ 20% din totalul veniturilor. Contribuţiile angajaţilor sunt grevate de transferurile de contribuţii către fondurile de pensii administrate privat, suma transferată reprezentând aproximativ 6,9% din totalul veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat..

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consideratii Privind Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 898 cuvinte
Nr caractere:
10 857 caractere
Marime:
14.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!