Conceptul - Business Process Reengineering

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conceptul de business reengineering a aparut prin anii '90 cand autorii cartii "Reengineering-ul(remodelarea)intreprinderii" au observat un numar mic de intreprinderi care si-au eficientizat performantele,prin schimbarea modului de lucru. Aceste intreprinderi nu si-au schimbat domeniul de activitate,in schimb,si-au modificat semnificativ procesele din care consta aceasta activitate,sau chiar au inlocuit total vechile procese.Aproape intotdeauna,aceasta modificare a procesului a fost insotita de o schimbare,la fel de radicala,in forma si caracterul acelor zone din organizatie care erau implicate in relizarea lui.

In 1990, Michael Hammer, un fost profesor de informatica de la Institutul de tehnologie din Massachusetts a publicat un articol in Harvard Business Review, in care in care a sustinut ca, cea mai mare provocare pentru manageri este de a remodela, de a trasforma procesele economice decat a le automatiza.Aceasta declaratie a acuzat managerii ca s-ar fi axat gresit pe problema, si anume ca, tehnologia, in general, si, mai ales, tehnologia informatiei, a fost utilizata in principal pentru automatizarea proceselor existente, decat de a analiza si identifica procesele pentru a intra intr-un process de redefinire cu scopul reducerii de costuri, monitorizarii performantei, conceperii strategiilor de dezvoltare.

Ideea lui Michael Hammer, in principiu este foarte simpla, si anume eliminarea proceselor care nu adauga nici o valoare pentru clienti si nu accelerarea lor prin automatizare.

Tehnologia Informatiei, de-a lungul istoriei, a avut un rol important in conceptul de remodelare a proceselor. Este considerata de unii ca un dezvoltator de noi forme de lucru si colaborare in cadrul unei organizatii si de partea cealalta a frontierelor organizatiei.

Pot spune ca nevoia remodelarii proceselor economice poate fi un efect al unei cresteri neasteptate si accelerate ale afacerii, motiv pentru care este necesara reorganizarea proceselor pentru ca cresterea sa fie sustinuta si continua,iar regandirea si reproiectarea arhitecturii de procese a organizatiei si realizarea de specificatii functionale si proceduri pentru noul sistem care sa reflecte aceasta structura este o necesitate pentru companiile care vor sa-si optimizeze procesele de afaceri.

Remodelarea proceselor economice, solutia radicala a optimizarii?

Interesul fata de conceptul de remodelare a proceselor economice este redat de mai multe motive care se si intrepatrund.Exista deja o masa critica de companii cu un volum corespunzator de business, cu o experienta semnificativa cumulata pe piata locala, care au atins un prag de maturitate al afacerii si pentru care remodelarea proceselor de afaceri reprezinta o nevoie reala. Implementarea unor sisteme informatice complexe necesita, in marea majoritate a cazurilor, o transformare a proceselor din cadrul companiei, in urma unor analize care urmareste alinierea la obiectivele afacerii pe un termen lung.

In companiile mari remodelarea are ca scop redesenarea arnitecturii IT si integrarea solutiilor, in aceste cazuri putem vorbi despre de solutii IT dedicate,ERP,CRM, dar si de integrarea de tip SOA folosind folosind solutii IT specializate de tip MDM, EAI sau middleware.

Cele mai multe companii sunt de parere ca cele mai importante si cele mai urmarite avantaje ale BRP-ului sunt reducerea costurilor si cresterea eficientei valorii adaugate clientului.

Dincolo de demersul teoretic, reiese, in plan practic, cu toate constrangerile existente, BPR-ul reprezinta solutia viabila pentru toate companiile care simt nevoia cresterii performantelor.

Factorul-cheie al remodelarii

BPR-ul ar putea fi solutia unui management vizionar, care doreste anticiparea evolutiei pietei si sa faciliteze dezvoltarea companiei.

Perfect ar fi ca managementul companiei sa poata anticipa cresterea accelerata a afacerii si sa deruleze un proiect de tip BPR din timp, evitand astfel problemele cu care compania s-ar putea intalni,dar daca ne gandim bine in practica sunt putine astfel de cazuri.

De astfel managementul este factorul cheie in procesul BPR: ,,De obicei proiectele de BPR sunt initiative de tip top-down, decizia fiind luata de cele mai multe ori la nivel de top management - managerii detin informatiile si puterea necesare pentru a analiza si a decide daca lanseaza sau nu un astfel de proiect.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul - Business Process Reengineering.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
674 cuvinte
Nr caractere:
3 828 caractere
Marime:
12.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
organizare, structura, firma, program
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Doina Fotache
Sus!