Sectorul IMM-urilor joaca un rol extrem de important intr-o economie moderna, dovedindu-se a fi cel mai activ sector al economiei si totodata un formidabil sistem inovativ. Relevarea efectelor lor economice si sociale benefice au condus la considerarea sectorului IMM-urilor ca un domeniu de interes strategic pentru economie.
Efectele pozitive generate de sectorul IMM-urilor sunt multiple, cele mai cunoscute fiind: imbunatatirea mediului concurential, crearea de oportunitati de dezvoltare si adaptare a tehnologiilor, corespunzator unei nevoi concrete, ocuparea niselor de piata care nu sunt profitabile pentru intreprinderile de mari dimensiuni, valorificandu-le intens si eficient ca pe reale oportunitati, ancorarea in economiile locale prin valorificarea resurselor locale (financiare, materiale, de forta de munca, dar si informationale).
Prin dimensiunile lor reduse si prin numarul mare, IMM-urile accentueaza caracterul de atomicitate a pietei, diminuand astfel puterea intreprinderilor mari de a o influenta. Astfel capacitatea IMM-urilor de a stimula concurenta slabeste pozitiile de monopol ale marilor intreprinderi, reducand posibilitatea acestora de a creste preturile. Prin abilitatea lor de a raspunde cerintelor locale, prin informatiile detaliate privind pietele locale, IMM-urile actioneaza mai eficient decat firmele mari din interiorul sau din afara localitatii.
Pe piata muncii, IMM-urile genereaza cel mai mare numar de noi locuri de munca si cu un cost de capital mai scazut, constituind o importanta alternativa de combatere a somajului.
2. Metodologia de intocmire a clasamentului
2.1. Domeniile de activitate prevazute
Pentru organizarea si realizarea Topului sunt prevazute 6 domenii de activitate:
- Cercetare-Dezvoltare si High-Tech;
- Industrie;
- Agricultura, Pescuit, Piscicultura
- Constructii;
- Servicii;
- Comert, Export,Turism.
2.2 . Surse de date utilizate
- situatiile financiare pentru anul 2005 (simplificate, armonizate cu directivele europene, situatiile financiare intocmite in conformitate cu Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate) puse la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice;
- declaratiile vamale pentru valoarea exportului, puse la dispozitia CCIR de Autoritatea Nationala a Vamilor.
2.3. Conditii si criterii de participare la TOP
Sunt admise sa participe la top firmele care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
- comercianti de tip: SA (societate pe actiuni), SRL (societate cu raspundere limitata), SNC (societate in nume colectiv), SCS (societate in comandita simpla), SCA (societate in comandita pe actiuni), OC (organizatii cooperatiste), SC (societati cooperative), I.N.C.D (institute nationale de cercetare-dezvoltare);
- realizeaza o rata a profitului (profit curent/cifra de afaceri) intre 1% si 60%;
- realizeaza o cifra de afaceri de:
- minim 200.000 RON pentru microintreprinderi;
- peste 280.000 RON la celelalte categorii de firme;
- inexistenta platilor restante la bugetele publice, la 31.12.2005;
- au un numar mediu de salariati, declarat in situatiile financiare pentru anul 2005, mai mare sau egal cu 2;
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.