Ce sunt afacerile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Termenul romanesc de afacere, de sorginte franceza, este o traducere aproximativa si imperfecta a termenului englezesc business ,care la noi a patruns intr-o forma alterata de bisita. Ceea ce este simptomatic pentru modul in care s-a manifestat la noi, sunb regim comunist , cu viguroase prelungiri si in prezent , spiritul intreprinzator capitalist.

Cuvantul afacere in romaneste acopera o gama variata de activitati sociale (afaceri juridice, afaceri interne si externe) iar din punct de vedere economic afacerea inseamna tranzactii comerciale.Se poate spune din acest punct de vedere ca am facut o afacere atunci cand am cumparat sau am vandut ceva la pret avantajos.

Termenul anglo-american de business s-ar putea traduce in romaneste prin intreprinderea comerciala privata In acest sens afacerea nu mai inseamna tranzactie comerciala ci o unitate economica, aflata in proprietate privata( individuala sau colectiva) care produce anumite bunuri s-au prestari servicii pe piata libera.A face afaceri presupune a avea o afacere si vom folosi termenul afacere numai in sensul anglo-american de business.

De-a lungul timpului s-au format o serie de clisee despre business. Robert C. Solomon prezinta unele din metaforele care stau la baza unor pseudoargumente pro sau contra moralitatii oamenilor de afaceri.

Mediul de afaceri ca jungla

Mitul inspirat din conceptele darviniste privind supravietuirea celor mai bine adaptati intr-o lume a junglei este unul din cele mai periculoase din lumea oamenilor de afaceri.Aceasta implica ideea ca ,afacerile inseamna competitii acerbe , nu tot timpul corecte, in care competitorii se devoreaza unul pe celalalt, fiecare bizuindu-se pe forte proprii.

Metafora junglei denatureaza afacerilor care sunt posibile numai in societati evoluate si civilizate. "Spre deosebire de viata din jungla mitologica ,viata in mediul de afaceri este, in mod fundamental, cooperativa.Competitia este posibila numai in limitele unor preocupari mutuale impartasite.De fapt, conform teoriei evolutioniste ,coopererea este intotdeauna cea mai buna strategie chiar si in natura.[ ] Contrar metaforei ,, fiecare pentru sine,, afacerile implica aproape intotdeauna largi grupuri de oameni ,care coopereaza si au incredere unii in alti, din care fac parte retele de furnizori , prestatori de servicii, consumatori si investitori - '(Solomon, 1999,p.13).

Toleranta devine astfel echilibru necesar intre noi si ceilalti, masura omeniei noastre de o asemenea maniera incat "Cand am renuntat la omenia din noi , am renuntat chiar la noi insine. Asumarea spiritului tolerant inseamna a deschide orizonturi unui ~ alt-fel-de-a-fi~, a fi cu adevarat uman, nu ca simplu om printre oameni ci ca om pentru oameni"

Mediul de afaceri ca razboi

Mediul de afaceri asemanator unui camp de lupta se asociaza cu imagini si mai sangeroase decat viziunea darvinista.In lumea junglei in mediu natural animalele isi petrec cea mai mare parte de timp odihnindu-se, jucandu-se sau digerandu-si ultima captura.Nu acelasi lucru il putem spune si despre militarii mobilizati in stare de alerta.

Notiunea de aparare a teritorului sugereaza un mod gresit de comportament fata de consumatori.Cand o afacere isi apara teritoriul adica segmentul de piata, in loc sa aiba grija de satisfacerea consumatorilor are toate sansele sa piarda tocmai ce incearca sa pastreze.

Iar Louis Brandeis ,Judecator la Curtea Suprema de Justitie din SUA, spune : - Competitia consta in a incerca sa faci un lucru mai bine decat ceilalti ; aceasta inseamna sa produci ori sa vinzi un articol mai bun la un pret mai scazut ori sa prestezi un serviciu de mai buna calitate.Nu e vorba despre o intrecere similara celei din ringul de box, in care scopul este acela de a-ti face adversar Ko,cu alte cuvinte sa-i ucizi pe concurenti - Iar Solomon adauga - Nici o afacere nu are succes prin simpla eliminare a concurentei si nici un manager sau director executiv nu a reusit vreodata prin simpla distrugere a rivalilor -

Mediul de afaceri ca masinarie eficienta de facut bani

Mai putin violentasi sangeroasa metafora masinariei poate fi si mai dezumanizanta decat metafora junglei si cea a campului de lupta.Ce este omenesc dispare si se transforma in ceva rece si mecanic,Gandurile, sentimentele ,intuitiile si relatiile interumane sunt inlocuite de cauze si efecte.Corporatiile nu se mai identifica cu oameni si personalitati care intra in alcatuirea lor si sunt privite ca niste sisteme functionale in care oameni sunt simple componente ce pot fi inlocuite oricand.Corporatiile devin masini de facut bani iar managementul se face cu cifre.Produsul vizat este profitul contabil iar satisfacerea consumatorilor devine un mijloc printre altele de a face bani, iar daca mecanismul nu da randament trebuie sa fie inlocuit.

Cei care privesc afacerile din acest punct de vedere sunt obsedati de ideea de control,dar tocmai excesul de control genereaza cele mai dificile probleme.

Bibliografie:

Craciun Dan ,Etica afacerilor,Bucuresti

Milton Friedman , The Social Responsibility of Business Is to Increase Its Profits ( 1970)

Maxim Tudor Sorin; Tolerante, Dreptul la diferenta

Editura Didactica si Pedagogica, Buc.2004

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ce sunt afacerile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 569 cuvinte
Nr caractere:
8 003 caractere
Marime:
14.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Management
Tag-uri:
afaceri, corporatii
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Sus!