Analiza SWOT - analiza strategică a mediului concurențial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Prezentarea generala a mediului companiei S.C. Bancpost S.A.

Banc Post a fost înfiintata la 1 iulie 1991, cu un capital social de 226 milioane lei, în urma reorganizarii sectorului comunicatiilor. În scurt timp îsi formeaza o retea teritoriala impresionanta si îsi câstiga un loc important pe piata bancara româneasca. Daca în 1992 Banc Post avea 13.000 de clienti, în prezent numarul acestora este de 2,7 milioane. Numarul de conturi deschise la Banc Post a cunoscut de asemenea o crestere exponentiala. Daca în primul an de activitate clientii aveau deschise circa 28.000 de conturi, aceasta cifra a ajuns în prezent la peste 3 milioane de conturi.

Fiind una dintre cele mai performante banci românesti, dotata cu un sistem informatic integrat, BANC POST deserveste în timp real o structura diversificata de clientela prin cele 150 de unitati amplasate în toate judetele tarii. În plus, în baza unui acord comercial încheiat cu Compania Nationala Posta Româna, Banc Post ofera produse si servicii si prin intermediul a peste 2.650 de oficii postale, facilitând astfel accesul unui numar cât mai mare de clienti la portofoliul de produse ale bancii.

Bancpost este membra a Grupului Eurobank EFG, o institutie bancara europeana cu active totale de 86,5 miliarde EUR (T3/2010). Grupul are peste 22.500 de angajati si ofera produsele si serviciile sale atât prin reteaua proprie de peste 1.600 sucursale si puncte de vânzare, cât si prin canale alternative de distributie.

Grupul Eurobank EFG are o prezenta solida in Grecia, Bulgaria, Serbia, Romania, Turcia, Polonia, Ucraina, Marea Britanie, Luxemburg si Cipru. Eurobank EFG este membra a EFG Group, un grup bancar prezent in 40 de tari.

Ca urmare a unui profund proces de restructurare si a implementarii modelului unic de business al Eurobank EFG Group, Bancpost beneficiaza astazi de noi atu-uri, esentiale intr-un mediu intens concurential: produse si servicii eficiente si orientate catre client, personal bine instruit, procese si operatiuni optimizate, precum si sisteme informatice moderne. Întreaga activitate a fost concentrata si orientata catre intelegerea obiectivelor fiecarui client, oferind un parteneriat de incredere, pe termen lung, in vederea atingerii cu succes a acestor obiective.

BANC POST este unul dintre principalii emitenti de carduri pe piata româneasca, cu peste 1,650,000 de carduri emise si o retea de 500 ATM-uri si 1527 POS-uri. Banca este lider pe piata cardurilor VISA din România. Volumul activitatii de carduri a condus la dezvoltarea pachetului de servicii "Contul Total" ce permite efectuarea de plati electronice direct de la ATM si obtinerea unui overdraft pentru contul de card. Contul Total include de asemenea serviciile de mobile banking SmartTel(TM)SMS, 3G si WAP. Banc Post a dezvoltat solutii de avant-garda precum Home Banking si Internet Banking, menite a satisface nevoile din ce în ce mai sofisticate ale clientilor sai. În plus, Bancpost a fost prima banca din România care a implementat sistemul eTax (plata electronica a taxelor si impozitelor locale), în strânsa cooperare cu autoritatile locale.

BANC POST ofera de asemenea posibilitatea efectuarii de transferuri rapide, prin sistemele Western Union si Eurogiro.

Reteaua de Centre de Afaceri, un concept inovator specific Grupului Eurobank EFG, asigura companiilor medii servicii personalizate, specialisti dedicati si o comunicare permanenta. Cele 15 Centre de Afaceri sunt situate in orasele cu potential economic ridicat si reprezinta structuri comerciale independente de reteaua de sucursale.

Bancpost a investit semnificativ si in dezvoltarea diverselor canale electronice de distributie, instrumente esentiale pentru clientul modern. Fastbanking – solutia de Internet Banking a Bancpost, este una dintre cele mai bune de pe piata si a inregistrat un trend crescator semnificativ in ultimii ani, atat din punct de vedere al numarului de utilizatori, cat si al valorii de tranzactionare.

2. Diagnosticul intern al companiei

Punctele tari ale companiei

- Posesia unui sistem de securitate informatica intra-organizationala superior altor sisteme actuale

- Reputatie buna pentru serviciile oferite clientilor.

- Existenta unei clientele fidele

- Caracteristici ale ofertei (produs / serviciu) care o disting de cea a concurentei

- Valorificarea optima a experientei si pregatirii profesionale a specialistilor si colaboratorilor firmei

- Oferirea unor pachete informative complexe, adaptate nevoilor si particularitatilor clientilor

- Facilitarea accesului la cele mai recente informatii din domeniul antreprenorial

- Stabilirea unor parteneriate strategice cu institutii si organizatii publice si private implicate in dezvoltarea antreprenoriatului

- Evaluarea eficientei serviciilor oferite si imbunatatirea lor permanenta

- Deţine poziţia de lider sau de vârf de piaţă;

- Exista o retea relativ extinsa de unitati teritoriale;

- Comunicarea si transferul informatiilor se realizeaza în timp real;

- Banca detine o tehnologie informationala specializata;

Punctele slabe ale companiei

- Lipsa de tinte manageriale clare ;

- Delegare insuficienta a parcelelor de putere si a responsabilizarilor ;

- Lipsa de motivatie a personalului ;

- Absenta unor cunostinte specifice necesare lucrului in departamentul respectiv, desi sau facut angajari noi de personal;

- Lipsa de cunoastere a potentialului propriu (supraevaluarea acestui potential) ;

- Lipsa unor patente care sa protejeze legal inventiile si inovatiile proprii.

- Lipsa de cunostinte necesare elaborarii unui plan de afaceri sau a unei cereri de finantare

- Unele directii/ departamente din banci au anumite atributii reduse, timide, în domeniul asigurarii calitatii serviciilor bancare oferite clientilor, dar numai pe lânga alte multiple atributii. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca în mai toate bancile nu exista preocupari în sensul identificarii coerente si sistematice a asteptarilor si nevoilor explicite si implicite ale clientilor ca si a reactiilor acestora, precum si în scopul stabilirii abordarilor necesare pentru ca aceste asteptari si nevoi sa fie satisfacute în mod optim;

- Cheltuielile indirecte sunt ridicate;

- Nu se întreprind actiuni sustinute pentru a cunoaste gradul de satisfactie a clientilor si a lua masurile care se impun (ca o consecinta directa a afirmatiei anterioare).

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Swot - Analiza Strategica a Mediului Concurential.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 151 cuvinte
Nr caractere:
13 206 caractere
Marime:
31.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Corbos Mihai
Sus!