Analiza muncii în organizație

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

PREFATA 1
CAPITOLUL I 1
1) Analiza muncii 1
2) Analiza activitatii 5
3) Metode si tehnici de analiza a postului de activitate 6
i. Metode generale de analiza 6
CAPITOLUL II 7
1) FISA DE POST MANAGER RESURSE UMANE 7
1. Rezumatul postului 7
2. Atributii si responsabilitati 7
3. Clauza de confidentialitate 8
4. Relatii la locul de munca 8
5. Program de lucru 8
6. Conditii de munca 9
7. Unelte, instrumente, echipament de lucru 9
8. Posibilitati de promovare 9
9. Cerinte pentru exercitare 9
CAPITOLUL III 10
1) PSIHOPROFESIOGRAMA 10
i. Monografiile profesionale, profesiograma si psihograma. 10
CAPITOLUL IV 12
CONCLUZII 12

Extras din referat:

Recrutarea si selectia profesionala. defineste procesul complex de identificare a acelor particularitati individuale ale potentialilor candidati pentru angajarea pe un post de munca. Recrutarea si selectia profesionala sunt practici mai vechi dar care nu si-au pierdut din importanta, aceasta cu atat mai mult cu cat contextul tehnic si tehnologiile de varf au avansat de o asa maniera incat in zilele noastre se recunoaste ca nu oricine poate presta orice activitate de munca. Anumite posturi de munca din ce in ce mai multe, solicita un pachet de exigente psihologice de o complexitate tot mai mare.

Analiza muncii ocupa un loc central in managementul resurselor umane. In mod obisnuit pana cand nu sunt identificate precis cerintele fata de detinatorul unui post de munca, aceasta sub aspectul sarcinilor si al comportamentului solicitat, nu se poate proiecta un sistem de selectie profesionala, un program de instruire profesionala sau structura unui sistem de evaluare a personalului. Un patron trebuie sa stie ce tip de posturi are si in ce numar acestea sunt disponibile, in ce constau sarcinile de munca specifice fiecarui post, care este dificultatea acestora, ce deprinderi de munca, aptitudini si alte particularitati individuale necesita un post de munca pentru ca acesta sa functioneze la parametri de eficienta maxima etc. Aceste informatii el le obtine numai pe baza unei minutioase analize a activitatilor de munca din compania sa. Levine (1988) aminteste de 11 implicatii ale analizei muncii la nivel de organizatie.

CAPITOLUL I

1) Analiza muncii

Aceasta este o activitate continua pe care departamentele de resurse umane sunt obligate sa o desfasoare. Posturile de munca se caracterizeaza prin dinamicitate, isi schimba continuu continutul, apar sarcini noi, implicatiile psihologice se restructureaza si ele, ori, deciziile de personal, organizarea cursurilor de instruire etc., nu sunt posibile fara a reactualiza analiza muncii si a desprinde din aceasta elementele de care avem nevoie. Analiza muncii este adesea inteleasa gresit, perceputa ca o "corvoada" sau simplu transformata intr-o activitate formala de catre patroni si departamentele de resurse umane. Numai dupa un timp se fac resimtite efectele tratarii cu superficialitate a acestei actiuni, ulterior se dovedeste ca s-au comis greseli adesea generatoare de conflicte organizationale majore. In linii foarte generale, analiza muncii isi aduce o contributie substantiala la:

(a) reorganizarea fortei de munca dintr-o companie;

(b) la structurarea mai rationala a salariilor;

(c) identificarea trebuintelor de instruire (Smith & Robertson, 1993).

Analiza muncii este de fapt un proces de colectare sistematica de date care descriu sarcinile aferente unui post de munca, precum si cunostintele, deprinderile, aptitudinile si alte particularitati ale muncii, care atribuie unei persoane calitatea de a indeplini sarcinile impuse de acesta. Actiunea in sine constituie una din cele mai importante si complexe activitati ale managementului resurselor umane, cu numeroase valente interdisciplinare (Manolescu, 1998). Virtual, pe analiza muncii este construit intregul sistem al managementului resurselor umane (Butler & Harvey, 1988). Costurile legate de analiza muncii si sustinere a unui sistem curent de analiza a muncii, sunt estimate de la 150 000$, la 4 000 000$ pentru companiile mari (Levine, Sistrunk, McNutt & Gael, 1988). Landy (1989) leaga analiza muncii de activitatea de construire a criteriului din psihologia muncii si organizationala care reprezinta o cale de descriere a factorilor de succes (criteriul are rol de variabila dependenta asupra careia se fac predictii). Analiza muncii este o metoda de descriere a unui post de munca si a atributelor umane necesare ocuparii postului respectiv (Spector, 2000

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Muncii in Organizatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 065 cuvinte
Nr caractere:
25 684 caractere
Marime:
34.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
factori de succes, activitate, angajati, organizatie
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!