Cumpărarea mărfurilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Abordarea moderna a cumpararii 2
Conceptul de cumparare 2
Obiectivele cumpararii 6
Cumpararea -centru de profit 7
Sursele de cumparare 7
Cumpararea si realizarea cu forte proprii 8
Decizii strategice referitoare la sursele de cumparare 8
Relatiile dintre cumparator si vanzator 11
Identificarea , evaluarea si selectia furnizorilor 12
Managementul bazei de furnizori 14
Cumpararea cantitatii potrivite la timpul potrivit 15
Studii de caz 17
Procesul de aprovizionare a Firmei Alb Impex Turkish.S.R.L. 17
Articole 19
Petrom si Rompetrol isi vor livra reciproc 5.000 tone carburanti lunar, timp de un an 19
ABB a procurat servicii de peste 22 milioane dolari de pe piata romaneasca in 2005 20
Întreruperea aprovizionarii cu petrol a Uniunii Europene suscita îngrijorare 21
Bibliografie: 23

Extras din referat:

Abordarea moderna a cumpararii

In trecut aprovizionarea era considerata ca fiind o arie secundara,un ansamblu de activitati necesare,generatoare de cheltuieli.Treptat aceasta si-a scimbat semnificatia dobandind in prezent un nou statut in cadrul organizatiei, fiind considerata un centru de profit.

Conceptul de cumparare

Odata cu cresterea semnificatiei conceptiilor de lant de aprovizionare-livrare si logistica,sporeste semnificatia aprovizionarii pentru orice organizatie,scopul fiind satisfacerea cerintelor si asteptarilor clientilor potentiali din piata tinta la cel mai inalt nivel.

Exista numeroase abordari conceptuale referitoare la aprovizionare,cumparare,achizitionare sau procurare.Uneori,acesti termeni sunt utilizati ca sinonime, alteori exista diferente mari de continut.

In viziunea lui Kenneth Lysons,de exemplu cumpararea organizationala poate fi definita ca functia responsabila de obtinerea prin cumparare, inchiriere sau alte mijloace legale a echipamentelor, materialelor, furniturilor si serviciilor necesare in vederea utilizarii lor in cadrul productiei.

Exista si propunerea de a considera trei termeni distincti:aprovizionare, cumparare si marketingul aprovizionarii.

In aceasta perspectiva aprovizionarea este o functie de executie orientata spre interiorul intreprinderii, relatia cu furnizorul fiind limitata la un termen scurt.

Cumpararea este o functie de achizitionare de resurse materiale, a interprinderii orientate spre exterior, relatia cu furnizorul fiind focalizata asupra unui termen mediu.

Marketingul cumpararilor este considerat drept o functie de gestiune a resurseler materiale ale intreprinderii, pe termen lung.

Potrivit altei definitii cumpararea consta in achizitionarea bunurilor si serviciilor necesare, la un cost optim din surse competente si sigure.

Din aceasta definitie se desprind urmatoarele caracteristici ale cumpararii:

- Procurarea de bunuri si servicii.Aceasta se poate realize fie din surse interne, fie din surse externe organizatiei.Procurarea din surse externe poate lua diverse forme:cumparare, contrapartida, leasing etc.

- Examinarea necesitatii cumpararii.Fiecare operatiune de cumparare implica cunoasterea tipului de produs, cantitatii specificate, nivelului de calitate solicitat si date.

- Cumpararea la cel mai favorabil cost.Cel mai favorabil cost nu inseamna si cel mai mic cost.De fapt costul este o combinatie dintre pret si calitate.Logisticianul urmareste achizitionarea produselor la cel mai mic cost,care face posibila asigurarea unui anumit nivel al calitatii ofertei finale a organizatiei, pentru clientii sai.In plus nu conteaza doar pretul marfurilor,ci si costurile asociate cumpararii(costuri de lansare a comenzilor, costuri de transport si depozitare).

- Selectia atenta a surselor.In procesul de stabilire a furnizorilor de la care se va aproviziona firma,este necesara evaluarea competentei lor si a capacitatii de a onora angajamentele contractuale.Se va utiliza in acest scop un set de criteriide evaluare relevante din perspective obiectivelor organizatiei cumparatoare.

Obiectul operatiunilor de cumparare il constituie:materii prime, materiale, componentele, subansamble, produsele semifinite(care reprezinta inputuri), produsele finite, articole de intretinere-reparatii-exploatare,echipamentele(utilajele) si serviciile.

Perspectiva conceptuala si practica asupra cumpararii a inregistrat mutatii radicale la sf. sec XX.Schimbarile au intervenit in domeniul organizational,al relatiilor cu furnizorii si al factorilor operationali.

Furnizorii si clientii au inceput sa dezvolte relatii de colaborare pe termen lung, in scopul indeplinirii obiectivelor reciproce.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cumpararea Marfurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.6/10 (8 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 160 cuvinte
Nr caractere:
33 451 caractere
Marime:
36.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Logică
Predat:
la facultate
Materie:
Logică
Sus!