Previzualizare referat:

Extras din referat:

„Often people, especially computer engineers, focus on the machines. They think, "By doing this, the machine will run faster. By doing this, the machine will run more effectively. By doing this, the machine will something something something." They are focusing on machines. But in fact we need to focus on humans, on how humans care about doing programming or operating the application of the machines. We are the masters. They are the slaves.” Yukihiro Matsumoto

Un istoric al programului Ruby

Ruby este un limbaj de programare orientat pe obiecte. Limbajele de programare sunt citite linie dupa linie si nu compiland un cod sursa intr-un executabil, ceea ce este indescifrabil pentru o fiinta umana. Daca spre exemplu deschideti in browser-ul dumneavoastra o pagina care foloseste JavaScript puteti citi codul sursa folosind fereastra browser-ului dumneavoastra. Insa deschidea unei aplicatii cum ar fi „Calculator.exe” sau „Paint.exe” intr-un editor de texte va duce la un text indescifrabil deoarece acele aplicatii au fost scrise in limbaje de compliare.

Cum se poate vedea si in figura de mai jos, Ruby a fost creat in 1993 de Yukihiro Matsumoto, dar prima data a fost lansata in public in 1995. Matsumoto a creat Ruby in principal pentru a reduce volumul de munca al producatorilor. Acest limbaj a urmarit urmatorul principiu: mai putine surprize, ceea ce inseamna ca in mod normal limbajul se poarta asa cum se asteapta programatorul: metodele sunt numite cu termeni comuni din limba engleza care definesc actiunea ce va fi executata. De exemplu, ruby are actiuni numite „strip”, „split”, „delete”, „reverse” si „upcase” care produc modificari asupra variabilelor de tip „string”. Fiecare din aceste actiuni explica in mod intuitiv actiunile pe care le va executa.

Figura 1.1 – Evolutia limbajului Ruby in timp

Ruby a inceput sa fie utilzat de programatori in anul 2001, cand odata cu desfasurarea conferintei Ruby a fost prezentat protoripul RuyGems creat de Ryan Leavengood, acest prototip este un mod de a uni si de a distribui aplicatii si librarii. Dezvoltarea lui RubyGems a stationat pentru mai multi ani pentru ca Ryan Leavengood a parasit proiectul la versiunea 0.4.0. in 2003 acest proiect a fost reinviat de un rup de programatori si au creat o versiune total noua sub acelasi nume si care se baza pe acelasi principiu.

In prezent numarul de utilizatori ai limbajului Ruby on Rails, asa cum se vede si in figura de mai jos este, intr-o continua crestere , si castiga din ce in ce mai multa popularitate in fata unor programe cu nume deja consacrate cum ar fi: JavaScript, Delphi, Pascal, Lisp

Figura 1.2 Evolutia numarului de utilizatori care folosesc Ruby

Programare orientata pe obiecte

Cum am mentionat mai sus Ruby este limbaj de programamare orientat pe obiecte. Paradigma programarii pe obiecte porneste de la premisa ca o aplicatie pe calculator poate fi construita folosind o colectie de unitati individuale numite „obiecte”. Aceste obiecte executa actiuni unul asupra altuia. Programarea orientata pe obiecte este foarte diferita de cea predecesoare numita programare procedurala, in care aplicatiile erau scrie foarte simplu ca si majoritate instructiunilor folosite de calculator.

Programarea orientata pe obiecte este construita pe baza 3 principii: mostenire (succesiune), encapsulare si polimorfism. Mostenirea e procesul prin care incepan de la un obiect de baza, luand structura si actiunile acelui obiect de baza, si apoi adaugandu-i acestuia un obiect dependent. De exemplu, putem crea un obiect de baza numit „Persoana” care are drept caracteristici urmatoarele atribute: greutate , inaltime, sex si culoarea parului. Aceste caracteristici pot fi mostenite atunci cand creem urmatoarele obiecte: „Profesor” si „Student”, aceste obiecte au propriile lor caracteristici, dar de asemenea mostenes si caracteristici comune cu obiectul „Persoana”. (vezi Figura 1.3)

Observații:

A fost prezentata la "Sesiunea de comunciari stiintifice" in cadrul facultatii de FSEA la sectiunea Informatica. am castigat mentiune.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ruby on Rails.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 267 cuvinte
Nr caractere:
17 938 caractere
Marime:
143.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
Dan Caprita
Sus!