Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conceptul de bază de date

Organizarea datelor în vederea prelucrării pe calculator este o activitate tot aşa de importantă ca şi realizarea programelor. Cele două componente principale ale unui sistem informatic: datele şi programele, se găsesc într-o strânsă interdependenţă. Un program, oricât de elaborat şi rafinat ar fi, nu va produce rezultate scontate, dacă va lucra cu o structură de date depăşită. Tot aşa de bine, o structură de date bine pusă la punct nu va putea suplini carenţele unui program care o prelucrează.

Trebuie făcută distincţie între date, informaţii şi cunoştinţe. Din punct de vedere al prelucrării pe calculator, datele sunt definite de trei elemente:

- un identificator;

- atribute;

- valoare.

Exemplu: cantitate (identificator);

număr real şi pozitiv (atribute);

50.5 (valoare).

La modul cel mai simplu, informaţia este un mesaj care are caracter de noutate, astfel spus care înlătură o nedeterminare (necunoaştere). Informaţiile se obţin în urma prelucrării datelor. Cunoştinţele reprezintă informaţii simple sau agregate, pe care le dobândim de-a lungul timpului, relative la: obiecte, fenomene sau procese din lumea reală. În ultimul timp se vorbeşte tot mai mult de organizarea acestora în baze de cunoştinţe.

Organizarea datelor din punct de vedere informatic are două componente:

• organizarea datelor în memoria internă a calculatorului, care cuprinde structurile de tip: listă, coadă, stivă ,etc;

• organizarea datelor pe memoria externă, care cuprinde structurile de tip fişier şi bază de date.

Organizarea datelor pe memoria externă a parcurs în timp mai multe stadii: fişiere, fişiere cu legături şi a culminat cu bazele de date actuale. Majoritatea sistemelor informatice actuale lucrează cu baze de date.

Prin bază de date se înţelege orice colecţie de date sau informaţii, care este organizată special, în vederea consultării rapide a datelor de către utilizatorul unei aplicaţii, care rulează pe un calculator. Bazele de date sunt structurate astfel încât să faciliteze memorarea, regăsirea, modificarea şi ştergerea datelor, prin diferite operaţii specifice. Bazele de date se pot memora pe disc sau pe bandă magnetică, pe disc optic sau pe orice alt fel de tip de memorare secundară.

Obiectivele fundamentale ale unei baze de date

Centralizarea datelor permite: suprimarea redundanţei, asigurarea unicităţii înregistrării şi controlul centralizat (asupra datelor). În prelucrarea clasică în care fişierele sunt dedicate aplicaţiilor, aceleaşi date apar înregistrate în mai multe fişiere şi în formate diferite. Acest lucru implică o utilizare ineficientă a spaţiului de memorie externă, actualizarea acestor date şi lizibilitate redusă ca urmare a formatelor diferite.

Independenţa între date şi prelucrări: baza de date trebuie actualizată permanent. Acest lucru nu trebuie să afecteze însă programele de prelucrare. Pentru aceasta trebuie ca fiecare program să aibă o viziune proprie asupra bazei de date.

Realizarea de legături între entităţile de date: care sunt indispensabile pentru exploatarea eficientă a sistemului informatic. Spre exemplu, în cadrul gestiunii aprovizionării, trebuie asociat un furnizor la lista de produse pe care le vinde şi invers, un produs la lista de furnizori, precizând condiţiile de vânzare pentru un furnizor şi un produs.

Integritatea datelor asigură fiabilitatea şi coerenţa bazei de date. Pentru aceasta trebuie definite restricţii de integritate cum ar fi:

 apartenenţa la o listă de valori sau interval;

 apartenenţa la un anumit format;

 reguli de coerenţă cu alte date.

Observații:

Scurta descriere a unei baze de date

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baze de Date.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 706 cuvinte
Nr caractere:
24 534 caractere
Marime:
24.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Sus!