Zburătoru în opere

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Iubirea este cea mai veche tema literara, tratata sub forme arhaice si arhetipale in toate mitologiile si religiile lumii. Mentalitatea arhaica resimte iubirea ca o forta atat de puternica, incat primul impact al sentimentelor ii este atribuit unei fiinte supranaturale si presupune un proces de initiere configurat intr-un mit erotic.

In credintele vechi , iubirea este considerate o forta magica si este pusa pe seama unor finite demonice - zine si zburatori . Fiinta fabuloasa , zburatorul , metamorfozindu-se intr-un fermecator tinar , se strecoara noaptea in casele fetelor de maritat si le rapeste linistea , inoculindu-le o stare de dor greu , de boala si de fericire nelamurita , adica starea de indragostit. Conform unei credinte , Zburatorul ia nastere dintr-un sarpe victorios ; in urma confruntarii dintre serpi , din secretiile lor se iveste o piatra stralucitoare si fermecata ; sarpele care inghite piatra se transorma in zburator . Iubirea demonica a zburatorilor pentru fiintele pamintesti reprezinta o amenintare , o proba si o ispitire.

Zburatorul este o semidivinitate erotica , un demon arhaic de tip malefic. Simbolizeaza toate formele de sexualitate, de la aceea puberala pina la aceea isterica a femeilor care traiesc numai pentru placerile trupesti.

Motivul Zburatorului a fost sesizat in aspectul lui cultural de George Calinescu, ca reflectind problema fundamentala a sexualitatii . G. Calinescu afirma

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zburatoru in Opere.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
903 cuvinte
Nr caractere:
4 548 caractere
Marime:
15.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
motivul zburatorului, demon al iubirii
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Profesorului:
Cioban Ana
Sus!