Opera literara, Vizita este o schita deoarece se prezinta o naratiune de mici dimensiuni in care se relateaza o singura intamplare din viata personajelor respective. Aceasta schita a fost publicata in anul 1901 in volumul, Momente si schite. Din acesta mai fac parte: Bubico, D-nul Goe, Caldura mare etc.
Personajul principal al acestei schite este,, un copilas foarte dragut de vreo opt anisori, pe nume Ionel Popescu. I. L. Caragiale a venit la el pentru a o felicita pe mama lui, Maria Popescu, pentru onomastica singurului baiat. Cand soseste musafirul, Ionel este imbracat in maior de rosior in uniforma de mare tinuta. Din propozitia anterioara, ne dam seama ca familia Popescu este una instarita, iar baiatului I se acorda o grija si o atentie deosebita, ingaduindu-se lucruri ce depaseau varsta lui (suie pe un superb cal vanat rotat, pune trambita la gura si, legandu-se Calare, incepe sa bata toba cu o mana sis a sufle-n trambita) Comportamentul copilului contrazice pretentiile mamei de preocupare pentru educatia sanatoasa. Desi mama il considera intelligent, Ionel are preferinta pentru jocurile sub nivelul varstei lui: sa se joace c mingea in casa, sa se legene pe un cal de lemn, sa sujfle in trambita sis a bata la toba cu o mana etc.
Este obraznic si neastamparat, necajind-o pe jupaneasa, atunci cand aceasta facea cafea si stanjenind discutia mamei sale cu musafirul, sufland in trambita si batand la toba. Ionel a dat dovada clara ca este prost crescut si neatent, atunci cand o loveste pe mama lui cu sabia sub ochiul drept sic and varsa cafeaua pe pantalonii musafirului de culoarea oului de rata, fara sa-si ceara scuze dupa aceea. Nu isi asculta mama atunci cand aceasta il sfatuieste, spre binele lui, san u mai manace dulceata, dar el continua luand inca cateva lingurite din chesea. Este nerecunoscator fata de musafir care il trateaza cu respect si care i-a adus un dar de onomastica lui, si adica o minge mare si elastica, dar copilulnu este nepoliticos si il intrerupe atunci cand acesta voia sa-i dea un sfat sau atunci cand se serveste singur, fara sa ceara, din tabachera cu tigari regale ale musafirului si cand mananca direct din cheseaua domnului care venise in vizita. Atunci cand acesta ii atrage atentia ca tutunul dauneaza grav sanatatii, Ionel este grosolan si insolemn replicand: Da tu de ce tragi? Impresia mamei este una buna si crede ca baiatul este inteligemt si matur lasandu-l sa fumeze.
(Nu stii ce strengar se face si destept ca un om mare) Mama lui incearca sa-l convinga sa fie cuminte folosind, ca de obicei, replica (replica este interventia unei personae in dialog): Vrei sa moara mama?. Ii acorda lucruri inadecvate varstei lui: sa fumeze, sa trateze de la egal la egal un musafir care este mult mai in varsta ca el.
Naratorul spune la inceput ca Ionel este,, un copilas foarte dragut de vreo opt anisori si ca,, este imbracat ca maior de rosiori in uniforma de mare tinuta. Atitudinea de ...
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.