Viscolul De Vasile Alecsandri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din toata poezia iernii, deloc lipsita de maretie, Vasile Alecsandri se dovedeste totusi un temperament clasic, iubind marile deschideri solare, peisajele luminate puternic. Teroarea boreala il determina sa priveasca iarna ca pe un anotimp al incremenirii totale, al mortii naturii, al lipsei de spatiu si mobilitate. Poeziile Mezul iernei, Gerul, Iarna, Viscolul construiesc un tablou suprareal, al lumii cuprinse de anotimpul rece. Viscolul este expresia cea mai vie a imaginii apocaliptice a stihiei dezlantuite, venite din tinuturi boreale, din lumea ghetarilor. Aceasta persistenta a nordului enigmatic, preluata din mitologiile germane, creeaza un Niflheim sui-generis, un taram al zapezilor vesnice, in care sansele de supravietuire ale privitorului solitar nu se implinesc decat in preajma focului. Vijelia vine cu intreaga cohorta de manifestari a anotimpului rece: Crivatul din meazanoapte vajaie prin vijelie, / Spulberand zapada-n ceruri de pe deal, de pe campie. / Valuri albe trec in zare, se aseaza-n lung troian/ Ca nisipurile dese din pustiul african. Tabloul este desertic, de o maretie inspaimantatoare, poetul percepe viscolul ca pe o amenintare permanenta.

Viscolul scoate la iveala animalele de prada, lupii si corbii, simboluri ale ferocitatii extreme, aducatoare de moarte, pradatorii facand parte din acelasi spectacol dinamic al naturii: Viscolul framanta lumea! . Lupii suri ies dupa prada, / Alergand, urland in urma-i, prin potopul de zapada. / Turmele tremura: corbii zbor vartej, rapiti de vant, / Si rachitile se-ndoaie, lovindu-se de pamant. Imaginile sonore ale vijeliei sunt coplesitoare; un urias vacarm, al groazei apocaliptice, cuprinde intregul spatiu: Zberat, raget, tipet, vaiet, mii de glasuri spaimantate/ Se ridica de prin codri, de pe dealuri, de prin sate, / Si-n departe se aude un nechez rasunator. / Noaptea cade, lupii urla. Vai de cal si calator! . Imaginea pustiei de gheata se amplifica, intr-o gradatie a senzatiilor: demonii anotimpului rece se fac simtiti peste tot, scotand sunete de o inimaginabila varietate. Singurul aventurier in acest taram este un calaret nefericit, gonit din urma de urletele lupilor, de noaptea transformata intr-un taram al stihiilor. Tabloul naturii dezlantuite, impersonala in maretia ei, este clasic prin esenta, marile talazuiri lichide fiind controlate de o regie cosmica perfecta.

Singura scapare in acest spatiu neprimitor este casa mitica, primitoare, cu luminile aprinse in mijlocul pustiului de gheata: Fericit acel ce noaptea ratacit in viscolire/ Sta, aude-n camp latrare si zareste cu uimire/ O casuta dragalasa cu ferestrele lucind, / Unde dulcea ospetie il intampina zambind! Tabloul crud al iernii, populat cu animale de prada, corbi sau lupi, bantuit de vanturi de o forta nemasurata, este eludat, prin antiteza, de interiorul bland al casei, focul fiind moderator al teribilei vijelii de afara. Prietenia peisajului domestic, sugerata chiar prin latratul cainilor, se opune ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viscolul De Vasile Alecsandri - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
677 cuvinte
Nr caractere:
4 030 caractere
Marime:
4.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!