IMPERSONAL (prin continut) / UNIPERSONAL (prin forma) actiune- fenomene ale naturii exemplu: a trebui, a ninge, a fulgera actiune facuta de animale exemplu: a mieuna, a latra FELUL TRANZITIV Poate avea complement direct exemplu: Stiu citi.
- INTRANZITIV Nu pot avea complement direct Intotdeauna sunt verbe intranzitive urmatoarele grupe de verbe: verbele copulative, verbele care arata existenta, verbele de miscare, verbele la diateza pasiva, verbele reflexive (partiale), verbele impersonale.
A FII intotdeauna intranzitiv CONJUGAREA a I-a: a a II-a: ea a III-a: e a IV -a: i, i Conjugarea se ia de la forma de infinitiv a verbului.
exemplu: a manca, a bea, a merge, a iubi, a uri DIATEZA Definitie: forma pe care o ia verbul pentru a arata raportul dintre actiunea pe care o exprima si subiectul gramatical.
- DIATEZA ACTIVA direct indirect exemplu: Elevul citeste cartea.
- DIATEZA PASIVA exemplu: Baiatul este certat de mama.
- DIATEZA REFLEXIVA Diateza reflexiva se recunoaste dupa formele pronominale care insotesc verbul.
Acestea sunt pronumele reflexive si pronumele personale care primesc valoare reflexiva imprumutate de la persoana I si II singular, plural: ma, m, te, va, v.
exemplu: Eu ma pregatesc pentru scoala in timp ce ei se pregatesc pentru serviciu.
6. MOD - MODURI PERSONALE (predicative) - prezent: merg, mergi - imperfect: mergeam, mergeai a) Indicativ - perfect compus: am mers, ai mers - mai mult ca perfectul: mersesem, mersesesi - viitorul: I: voi merge, vei merge II (anterior): voi fi mers, vei fi mers b) Imperativ - afirmativ: mergi! , mergeti! - negativ: nu merge! , nu mergeti! c) Conjunctiv - prezent: sa merg, sa mergi - perfect: sa fi mers d) Conditional-optativ - prezent: as merge, ai merge - perfect: as fi mers, ai fi mers - MODURI NEPERSONALE (nepredicative) a) INFINITIV Functii sintactice: - subiect simplu exemplu: A invata este usor. - nume predicativ exemplu: Datoria elevului este de a invata.
- atribut verbal exemplu: Datoria de a invata este a noastra.
- complement direct exemplu: Stiu a invata.
- complement indirect exemplu: Ma gandesc la a invata mai mult. - complement circumstantial de mod exemplu: A scris urat fara a gandi la consecinte.
- complement circumstantial de timp exemplu: Inainte de a invata ma joc.
b) GERUNZIU Functii sintactice: - atribut verbal exemplu: La tarm ajung multe valuri spumegand.
- atribut adjectival (gerunziu acordat) exemplu: Rana sangeranda s-a infectat.
- nume predicativ exemplu: Rana este sangeranda.
- complement circumstantial de mod exemplu: Turmele se aud mugind.
c) PARTICIPIU Functii sintactice - atribut adjectival exemplu: Cartea citita mi-a placut.
- nume predicativ exemplu: Cartea este citita.
d) SUPIN (de + participiu) Functii ...
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.