Triumful Talentului De Ion Luca Caragiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Epicul este o forma fundamentala a creativitatii literare, provine din limba greaca epikos-epos=zicere, spunere. Schita este o specie a genului epic, de dimensiuni reduse, cu actiune simpla, lineara, surprinzand un singur aspect din viata unuia sau a mai multor personaje, actiunea este plasata intr-un spatiu limitat, intr-un timp determinat.

Naratiunea intitulata triumful talentului de Ion Luca Caragiale este o opera epica, in proza de dimensiuni reduse in care autorul concentreza fapte care pot rezuma o situatie de viata: Modul in care talentul triumfa.

In naratiunea trimful talentului este prezenta o singura intamplare in care se sugereaza triumful talentului; tiunea a fost odata-ntr-o scoala de provincie doi buni camarazi Nita Ghitescu si Ghita Nitescu.

Tot in acelasi fragment se face trecerea la intriga Nita Ghitescu pleaca in capitala pentru a-si cauta de lucru ca copist la vreun minister, iar Ghita Nitescu s-a dus la tara la tatal sau. Desfasurarea actiunii cuprinde momentele in care nita isi cauta de lucru la cele sapte ministere dar niciodata nu figura pe liste. Punctul culminant surprinde intalnirea dintre Nita si Ghita, Ghita ii spune ca a venit cu recoman- dare pentru concursul de copist la ultimul minister. Nita s-a mirat deoarece ghita scria foarte urat pentru ca ii degerasera degetele de mic. Venind si cunostinta spunandu-i lui Nita ca i-a gasit un post la o litografie, Nita ii propune lui Ghita sa se prezinte ambii la concurs dar sa se semneze fiecare cu numele celuilalt. Deznodamantul cuprinde castigarea concursului de Ghita Nitescu.

Naratiunea este plasata intr-un interval de timp redus, ea avand calitatea de a scoate in evidenta trasaturile celor doua personaje: Nita Ghitescu si Ghita Nitescu.

Intrega desfasurare a actiunii cat si personajele pot fii veridice.

Personajele nu reprezinta cazuri particulare, ci categorii umane, adica sunt personaje tipice.

Actiunea este lineara si orientata spre deznodamant. Modul de expunere predominant este naratiunea dar se impleteste cu dialogul dintre personaje.

Naratiunea in aceasta opera pune in relatie o stare initiala de echilibru cu o stare finala aflata intr-un echilibru modificat, caracterizeaza indirect personajele prin actiunile la care acestea participa, pune in relatie diversele spatii si mo- mente in care se desfasoara actiunile; Actiunea e dezvaluita treptat prin acumularea de elemente si rin gradarea lor.

Dialogul in aceaste opera caracterizeaza indirect personajele, realizeaza legatura dintre planul naratorului si planul personajelor, ofera perspectiva personajelor asupra actiunii, rezuma anumite secvente ale naratiunii, dinamizeaza actiunea. Caracterizarea personajelor se face atat de catre autor cat si indirect de catre situatiile si relatiile cu celelalte personaje, sunt caracterizate tot in mod indirect prin nume.

In opera triumful talentului se intalnesc procedee, motive si modalitatii care actioneaza ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Triumful Talentului De Ion Luca Caragiale - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
635 cuvinte
Nr caractere:
3 683 caractere
Marime:
9.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
literatura, caragiale
Predat:
la liceu
Sus!