Previzualizare referat:

Extras din referat:

1) Balada sau cantecul batranesc este una din speciile cele mai reprezentative ale literaturii noastre populare.

caracter expresiv 6) Baladele sunt opere epice in care sunt infatisate: faptele haiducilor evenimente istorice vitejia unor eroi ocupatiile oamenilor viata lor obisnuita 7) Personajele au insusiri iesite din comun si sunt prezentate in antiteza, intruchipand insusiri opuse.

8) Ele intruchipeaza din punct de vedere moral extremele si de aceea sunt pozitive sau negative.

9) Sunt personaje exemplare, exponentiale, surprinse in momente de exceptie.

10) In functie de continutul lor, baladele pot fi: vitejesti (eroice sau voinicesti) istorice haiducesti pastoresti fantastico-mitologice nuvelistice 11) Diversitatea tipologica a baladelor dovedeste bogatia lor tematica si receptivitatea autorului anonim la lumea care il inconjoara.

12) In ciuda diversitatii tematice, baladele au si cateva note definitorii generale.

BALADA Una dintre speciile cele mai reprezentative ale literaturii populare este balada sau cantecul batranesc, a carei existenta este atestata, in anumite medii, inca din secolele al XIV-lea si al XV-lea. Numele ei provine din francezul ballare cu originea in verbul latin medieval ballare si a denumit la inceput un cantec simplu si scurt, compus din trei strofe egale, cu refren, ce se canta in cor in timpul dansului (Mihai Pop, Pavel Ruxandrin), ballare insemnand de fapt a dansa. Ambii termeni, si cel de balada si cel de cantec batranesc au fost impusi la noi de Vasile Alecsandri, o data cu publicarea culegerii sale de folclor din 1852 si 1853. Termenul propriu pentru aceasta specie literara folclorica este socotit insa cel de cantec epic, batranesti fiind denumite numai cantecele epice eroice, iar balade, cele epico-lirice sau nuvelistice.

Apartinand literaturii folclorice, baladele au notele caracteristice ale creatiei populare.

Ele au fost compuse de oameni talentati din popor, necunoscuti, ceea ce le confera un caracter anonim.

Transmiterea lor s-a realizat pe cale orala, fiind destinate ascultarii intr-o colectivitate, cantate mai intai la nunti, apoi si cu alte prilejuri cum ar fi clacile, sezatorile sau alte diferite intruniri populare.

In procesul transmiterii pe cale orala din generatie in generatie, baladele au suferit interventia voluntara sau involuntara, obiectiva sau subiectiva, a mai multor autori anonimi, ele dobandind astfel caracter colectiv si cunoscand mai multe variante.

Este suficient sa exemplificam cu balada Miorita, capodopera literaturii noastre populare, care cunoaste peste o mie de variante intalnite in toate tinuturile locuite de romani, intre care exista si o varianta sub forma de bocet.

Textul baladelor are parti recitate, dar si cantate intr-un anumit ritm impus de desfasurarea actiunii, fapt ce dovedeste caracterul lor sincretic.

Totodata ele au o parte introductiva cunoscuta sub numele de taxam prin care ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Toma Alimos - Varianta 13
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 985 cuvinte
Nr caractere:
15 097 caractere
Marime:
18.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Balada, specie literara
Predat:
la gimnaziu
Sus!