Tipuri de lecturi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Literatura, in ansamblul ei, insumeaza opere literare extrem de diverse; comuna le este tuturora transfigurarea in imagini a universului uman.

In cadrul celor trei genuri literare fundamentale: liric, epic si dramatic exista numeroase subdiviziuni cunuscute cu numele de specii literare. Acestea desemneaza in teoria literaturii formele sub care se concretizeaza fiecare gen in parte. Criteriile dupa care creatiile lirice, epice si dramatice se impart in specii decurg din trasaturile caracteristice unuia sau altuia dintre genuri.

In genul epic criteriul se refera la amploarea actiunii; creatia dramatica se subdivide in tragedie, comedie si drama, in raport cu natura conflictului (tragic, comic si dramatic) ce genereaza opera dramatica.

Speciile genului liric se constituie in raport cu natura sentimentului ce face obiectul poeziei lirice. Analiza lor succesiva ne va dezvalui multitudinea de sentimente careia expresia lirica ii da glas.

Oda este creatia lirica cantata. Tipurile de oda sunt: oda religioasa, eroica, triumfala, anacreontica. Iata cateva exemple de ode: Umbra lui Mircea la Cozia, Oda statuiei lui Mihai Viteazul, Oda ostasilor romani, Mica oda unei fete, Oda limbii romane, Partidului. Imnul se pare a fi printre primele forme ale poeziei; imnul a fost in Grecia Antica sinonim cu oda, ambele numind acele poezii care preamaresc eroii legendari. Un imn destul de cunoscut si valoros e Imn lui Stefan cel Mare, scris cu prilejul serbarilor organizate in memoria marelui domnitor roman in august 1871 de Vasile Alecsandri.

Satira numeste specia genului liric in care finalitatea artistica este aceeasi: atitudinea critica fata de viciile si laturile ridicole ale unei persoane sau ale societatii. Satire sunt: Tatal nostru parodiat de Alecu Vacarescu; Scrisoarea II si Epoginii de Mihai Eminescu etc.

Pamfletul este acea creatie lirica, in versuri sau in proza, prin care scriitorul isi exprima atitudinea sa polemica reprobatoare in fata laturilor negative ce definesc fie profilul moral al unei persoane, fie viata societatii sub raport etic, polemic etc.

Confesiunea unui renrgat de Gr. Alexandrescu, Junii corupti de Mihai Eminescu, Balada maestrilor de Tudor Arghezii sunt cele mai reprezentative panflete din literatura romana.

Epigrama este jocul de cuvinte inteligent si subtil prin care se ironizeaza trasaturi morale negative, defecte vizibile sau ascunse. Epigrame sunt: La mincinosul de Inacu Vacarecu; Un preot cuvios de Gr. Alexandrescu; La un nou nascut de Mihai Eminescu etc.

Elegia este acea specie a genului liric in care poetul da glas unor sentimente de tristete, durere, regret, melancolie; aceasta stare de spirit poate fi determinata de imprejurari variate, tocmai de aceea putem distinge elegia patriotica, filozifica sau eroica. (Adio la Targoviste de Gr. Alexandrescu, O ramai de Mihai Eminescu etc) Idila este imitarea moravurilor campenesti in cea mai agreabila simplitate ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri De Lecturi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 149 cuvinte
Nr caractere:
5 887 caractere
Marime:
10.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
lectura, literatura
Predat:
la gimnaziu
Sus!