Tema labirintului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Filosofia brodata pe tema labirintului o gasim in Coran sau in scrierile lui Mircea Eliade, in enigmele Agathei Christie, in paginile lui Jorge Luis Borges, in cinematografia lui Fritz Lang cu al sau Metropolis sau in panzele lui Picasso - pentru a aminti citeva nume ce graviteaza in jurul acestui motiv obsesiv al traseelor, vechi ca Dedal, care continua sa ne atraga si sa ne rataceasca.

La Gala Galaction, in Moara lui Califar 1903 (povestire fantastica), mitul faustic pe care se cladeste subiectul este dublat de cel al labirintului.

Este evident faptul ca Mircea Eliade era oarecum obsedat de tema iesirii din timp altfel decit prin moarte. Unele dintre personajele lui cum ar fi Doctorul Zerlendi (Secretul doctorului Honigberger) sau ADP (19 Trandafiri) reusesc sa pacaleasca moartea si istoria in timp ce pentru altii singura metoda de eludare a istoriei este moartea (Stefan Viziru-Noaptea de Sanziene, Gavrilescu-La tiganci. In "Incercarea labirintului ", Eliade spunea ca in India a descoperit tehnici datorita carora omul poate sa se bucure de viata si sa o stapineasca , sa o transforme intr-o expunere sacramentala) .Este o evolutie fundamentala fata de omul arhaic care credea ca nu poate realiza nimic fara sacrificiu singeros.

Rodica Tanasescu face parte dintre artistii romani care traiesc in diaspora. Ea a venit, dupa 40 de ani, cu o expozitie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tema Labirintului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
607 cuvinte
Nr caractere:
2 962 caractere
Marime:
9.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
eliade, teme, opere
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!