Tema jocului în literatură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Jocul este o activitate umana, complexa. El este principala preocupare a copiilor, care le ofera o suma de impresii ce contribuie la imbogatirea cunostintelor despre lume si viata, mareste capacitatea de retinere, stimuland memoria, capacitatea de concentrare si de supunere la anumite reguli, capacitatea de a lua decizii rapide si de a rezolva situatii. Intr-un cuvant, jocul dezvolta creativitatea. Fara el, realitatea ar fi mai greu de suportat, pentru ca nu doar copii se joaca, ci toti oamenii, ba chiar si animalele. Jocul este o tema frecventa in literatura, el fiind abordat din perspective fictionale si nonfictionale de o serie de autori cunoscuti. Ca reprezentanti ai textelor literare in proza sunt: Ion Creanga in Amintiri din copilarie; Mark Twain in Aventurile lui Tom Sawyer si Huckleberyfin, J. K. Rowling in fascinantele sale carti despre Harry Potter si in versuri: Tudor Arghezi in Tablouri Biblice; Ion Barbu in poemul Dupa melci, iar ca reprezentanti ai textelor nonfictionale cei mai cunoscuti scriitori sunt: Johan Huizinga si Roger Callois. Astfel, Tudor Arghezi abordeaza tema jocului in Tablouri Biblice, inspirandu - se din Vechiul Testament si oferind cititorului o viziune personala asupra modului cum au fost creati primii oameni, cum au savarsit pacatul si cum au fost ei pedepsiti de catre Dumnezeu. Autorul pastreaza coordonatele textului biblic, folosindu - le ca suport pentru crearea unui univers diferit, conform viziunii sale ludice.

Tudor Arghezi afirma ca jocul a stat la baza creatiei si ca Dumnezeu a creat lumea jucandu - se. Acest lucru il regasim in poezia Adam si Eva, unde autorul ne spune ca Adam a fost creat din praf si nitelus scuipat si ca acesta a iesit cam somnoros din pricina aluatului, care era gresit. Tot din necesitatea de a se juca o zamisleste si pe Eva, insa la facerea acesteia pastreaza viziunea biblica. Alaturi de cei doi, Domnul nu se mai poate plictisi si cutreiera impreuna toata gradina Raiului. Existenta fericita pe care prima pereche umana o duce in paradis este evidentiata in poezia Porunca. Aceasta se datoreaza faptului ca nici tati, nici mame, nici dadace nu ii cicaleau pe cei doi, singura lor preocupare fiind aceea de a astepta doar pomii sa se coaca. Insa intr-o zi, Domnul se arata incins in curcubeu, incepand sa isi ia adevratele sale atributii si stabileste prin intaile sale porunci o interdictie: Adam si Eva nu se pot atinge de roadele pomului pentru ca vor fi pedepsiti.

Ca toti copiii, ei doi incalca cuvantul parintesc si pleaca sa guste din acel pom plin de must, cum ne spune si poezia Porunca. Datorita faptului ca Dumnezeu este omniprezent, sunt prinsi asupra faptului. Comportandu-se din nou ca niste copii, arunca vina unul pe celalalt si din aceasta cauza Domnul se manie. Asa cum le-a promis, le aplica o pedeapsa crancena si dreapta : Din Raiul dulce si din tihna buna, / Domnul i-a dat afara, in furtuna . Tot din perspectiva nonfictionala, Ion ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tema jocului in literatura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
947 cuvinte
Nr caractere:
4 374 caractere
Marime:
10.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
literatura, tema
Predat:
la liceu
Sus!