Teatrul absurdului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contextul istoric și social:

Teatrul absurdului își are originile în Europa postbelică în timpul anilor 1940, 1950 și 1960, o perioadă marcată de traumele celui de-al Doilea Război Mondial, de sentimentul de alienare și de pierdere a speranței. Atrocitățile războiului, amenințarea nucleară și sentimentul general de nesiguranță au condus la o reevaluare a valorilor tradiționale și a sensului vieții. Teatrul absurd cuprinde o serie de lucrări scrise de anumiți dramaturgi americani și europeni și, în general, ceea ce a rezultat din munca acestora. Acesta este caracterizat de cadre și scene care par dialoguri repetitive, fără sens și lipsită de secvență dramatică, care creează adesea o atmosfera suprarealistă și/sau onirică. Teatrul absurd are trăsături existențiale puternice care chestionează societatea și omul. Prin umor și mistificare se ascunde o atitudine foarte exigentă față de această artă. Incoerența, nonsensul sunt, de asemenea, caracteristici reprezentative ale acestor lucrări comune. Atrocitățile războiului, precum Holocaustul și bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, au zguduit din temelii încrederea în valorile umaniste și optimismul progresului. Sentimentul de traumă și de pierdere a speranței a alimentat o viziune pesimistă asupra condiției umane, care s-a reflectat în dramaturgia absurdului. Războiul Rece și proliferarea armelor nucleare au generat un sentiment de teamă și insecuritate la nivel global. Teatrul absurdului a explorat această frică existențială, prezentând personaje care se confruntă cu o lume amenințată de anihilare. Industrializarea și urbanizarea au condus la o creștere a sentimentului de alienare și de izolare în societatea modernă. Personajele din teatrul absurdului sunt adesea singure, pierdute și lipsite de conexiune cu ceilalți. Traumele războiului și lipsa de speranță în viitor au condus la o criză de valori în societatea postbelică. Teatrul absurdului pune sub semnul întrebării valorile tradiționale și explorează lipsa de sens a existenței umane.

Influențe filosofice:

Teatrul absurdului a fost influențat de o serie de curente filosofice, printre care:

- Existențialismul: Accentul pus pe libertatea individuală, pe responsabilitatea personală și pe lipsa de sens intrinsec al existenței. Jean-Paul Sartre: A accentuat libertatea individuală, responsabilitatea personală și lipsa de sens intrinsec al existenței. Albert Camus: A explorat conceptul de absurd, susținând că omul este condamnat la o libertate absurdă într-o lume lipsită de sens obiectiv. Simone de Beauvoir: A analizat condiția feminină din perspectivă existențialistă, evidențiind constrângerile sociale și alienarea femeilor.

- Absurdismul: Ideea că existența umană este lipsită de sens obiectiv și că omul este condamnat la o libertate absurdă. Albert Camus: A elaborat conceptul de absurd în cartea sa "Mitul lui Sisif", considerată o piatră de temelie a absurdismului. Sören Kierkegaard: A explorat angoasa existențială și sentimentul de absurd în fața infinitului. Franz Kafka: A descris într-o manieră absurdă și alienantă realitatea birocratică și opresivă a societății moderne.

- Fenomenologia: Concentrarea asupra experienței subiective a realității și a modului în care aceasta este percepută de individ. Edmund Husserl: A fondat fenomenologia, o metodă filosofică ce se concentrează asupra experienței subiective a realității. Maurice Merleau-Ponty: A aplicat fenomenologia la analiza percepției și a corpului uman. Jean-Paul Sartre: A integrat conceptul de "intenționalitate" în existențialismul său, subliniind orientarea conștiinței umane către lume.

Alte influențe:

- Teatrul oriental: Teatrul Noh din Japonia și teatrul kabuki au influențat estetica teatrului absurdului prin folosirea măștilor, a mișcării stilizate și a atmosferei onirice.

- Psihanaliza: Teoriile lui Sigmund Freud și Carl Jung au influențat modul în care teatrul absurdului explorează subconștientul și zonele întunecate ale psihicului uman.

Caracteristici dramatice:

1.Lipsa de intriga tradițională:

- Piesele de teatru absurd nu au o structură narativă liniară, ci sunt caracterizate de fragmentare, discontinuitate și repetiție.

- Narațiunea este adesea circulară, fără un punct culminant sau un deznodământ clar.

- Evenimentele aparent lipsite de sens se succed rapid, creând o atmosferă de confuzie și dezorientare pentru spectator.

2.Personaje:

- Personajele sunt adesea lipsite de individualitate, fiind reduse la simple tipuri umane sau la marionete.

- Ele pot fi lipsite de nume, identitate sau trăsături distinctive, simbolizând alienarea și anonimatul individului în societatea modernă.

- Personajele se confruntă cu situații absurde și lipsite de logică, în care comunicarea este ineficientă și acțiunile lor nu au nicio consecință.

3.Dialogul:

- Dialogul este adesea repetitiv, lipsit de sens.

- Personajele vorbesc unul peste altul, se contrazic reciproc și nu se înțeleg.

- Limbajul este utilizat într-un mod subversiv, fiind adesea distorsionat, ambiguu și plin de metafore absurde.

- Pauzele lungi și tăcerile semnificative pot fi la fel de importante ca și cuvintele rostite.

4.Limbajul:

- Limbajul este utilizat într-un mod subversiv, fiind adesea distorsionat, ambiguu și plin de metafore absurde.

- Se folosesc jocuri de cuvinte, calambururi și nonsensuri pentru a crea un efect comic și pentru a sublinia lipsa de sens a existenței.

- Limbajul poate fi uneori poetic și evocator, creând o atmosferă onirică și ireală.

5. Miza:

- Teatrul absurdului pune sub semnul întrebării valorile tradiționale, explorează alienarea și lipsa de sens a condiției umane și provoacă spectatorul să reflecteze asupra propriei existențe.

- Prin umorul negru și grotescul, teatrul absurdului satirizează societatea modernă și expune ipocrizia și absurditatea convențiilor sociale.

- Teatrul absurdului ne invită să ne confruntăm cu realitatea alienantă a lumii contemporane și să ne reconsiderăm viziunea asupra vieții.

Bibliografie:

Balotă, Nicolae, Literatura absurdului, Ediția a II-a, București, Editura Teora, 2000.

Beckett, Samuel, Așteptându-l pe Godot, București, Editura Univers, 1970.

Cristea, Mircea, Condiția umană în teatrul absurdului, București, Editura Didactică și Pedagogică, 1997.

Ionescu, Eugen, Teatru, vol. I; București, Editura Pentru Literatură Universală, 1968.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teatrul absurdului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2024
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 839 cuvinte
Nr caractere:
10 188 caractere
Marime:
32.02KB (arhivat)
Publicat de:
Victoria Negru
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la liceu
Profesorului:
Ojog Angela
Nota primită:
Nota 10
Sus!