Sobieski Și Românii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inspirandu-se din trecutul nostru istoric C. Negruzzi infatiseaza o pagina de glorie din lupta poporului nostru pentru libertate nationala petrecuta la sfarsitul secolului al XVII -lea, asediul cetatii Neamtului de catre oastea polona si rezistenta indarjita timp de 5 zile a plaiesilor moldoveni. In expozitia operei Negruzzi precizeaza: Pe drumul ce duce catre cetatea Neamtului, pe la sfarsitul lui septemvrie 1686 se vedea o oaste mergand. Acesta este oastea poloneza in fruntea careia se aflau trei ofiteri: unul in floarea varstei posomorat, ganditor si necajita, aceste este insusi Ion Sobieski, regele Poloniei si doi mai batrani: hatmanii Iablonovski si Pototki. Tot in expozitie atentia scriitorului se indreapta asupra armatei polone. In amestecul de, trasuri, bagaje, pedestrasi, oamenii inaintau, amestecati in neregula cu steagurile stranse cu capul plecat, cu armele rasturnate, cu intristarea pe fata si cu durerea in inima. Totul sugereaza decaderea, nu se afla nimic din fastul unei armate renumite. Revenind la personaje autorul precizeaza motivul supararii vestitului rege: fusese nevoit pentru a doua oara a da pas turcilor, a se retrage dinaintea tatarilor si a moldovenilor. In drumul lor spre tara polonezii intalnesc in cale cetatea Neamtului, inaltandu-se trufasa pe spranceana dealului care-i aprinde-n suflet regelui dorinta de a o cuceri, crezand dupa spusele lui Pototki ca, la vreme de razboi, aici domnii moldovei obisnuiesc a-si aduce averile lor. Acest fapt important constituie intriga deoarece el va determina desfasurarea intregii actiuni viitoare. In desfasurarea actiunii autorul ii prezinta mai intai pe cei nouasprezece plaiesi din cetate care sub conducerea batranului se pregatesc de rezistenta indata ce-i zaresc pe polonezi.

Urmeaza solia poloneza care le cere plaiesilor sa inchine cetatea neconditionat impreuna, cu toate averile si merindele care sunt in ea, amenintand garnizoana cu moartea in cazul in care se vor impotrivi. Solia regelui polon batranul plaies ii raspunde darz si firesc si respinge categoric si demn pretentiile polonezilor. Tot in desfasurarea actiunii este infatisata lupta dintre cele doua tabere inegale numeric reprezentand totodata doua conceptii diferite: puterea straina, cotropitoare, dornica de glorie si taria de nebanuit a unei armate de oameni care-si asuma constient sacrificiul pentru a apara cu pretul vietii ceea ce le apartine de drept.

Dupa 5 zile de rezistenta eroica cei noua plaiesi ramasi in viata sunt nevoiti sa inchine cetatea din lipsa de merinde si munitii insa cu conditia de a fi lasati liberi si sa se duca unde vor voii. Indata actiunea atinge punctul culminant. Vazand numarul mic de moldoveni regele se supara si nemaisuportand aceasta noua ofensa, o adevarata umilinta, hotaraste sa-i spanzure si ordona indeplinirea poruncii. In deznodamant la interventia hatmanului Iablonovski ii aminteste regelui de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sobieski Si Romanii - Varianta 9
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
740 cuvinte
Nr caractere:
3 374 caractere
Marime:
8.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
popor, intamplari
Predat:
la gimnaziu
Sus!