Scrisoarea și tipurile de scrisori

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cel care scrie o scrisoare se numeste expeditor sic el caruia ii este adresata scrisoarea se numeste destinatar.

Textul unei scrisori nu are o limita. Uneori, dup ace expeditorul a terminat scrisoarea, isi adduce aminte de ceva important si adauga informatia la sfarsit, intr-un fragment numit post-scriptum, termen care vine din limba Latina si care se prescurteaza PS. Este bines a nu se abuzeze de post-scriptum, pentru ca plasarea acestuia dupa semnatura modifica structura obisnuita a unei scrisori.

In textul unei scrisori trebuie sa existe indici ai adresarii directe: intrebari, vocative, folosirea persoanei a II-a etc.

Scrisoarea se foloseste in relatiile dintre personae particulare, dintre institutii sau dintre personae particulare si institutii. Textul scrisorii poate exprima stari, sentimente, opinii, atitudini sau poate transmite informatii, cerei, multumiri, felicitari, invitatii etc.

In functie de relatia pe care expeditorul o stabileste cu destinatarul, scrisoarea poate fi familiala (adresata mambrilor familiei), amicala (adresata prietenilor), de dragoste (adresaute iubitei sau iubitului), oficiala (adresata unei institutii). In functie de scopul pe care il are, scrisoarea poate fi de felicitare (pentru un succes, pentru ziua de nastere sau pentru onomastica etc.) de multumire (pentru un ajutor primit, pentru transmiterea unor urari, a unor felicitari etc.

), de solicitare (prin care se exprima o rugaminte, o cerere), de recomandare (prin care se face o apreciere asupra meritelor cuiva), de afaceri (prin care se comunica deciziile luate intr-o relatie de afaceri, date despre tranzictii etc.), de condoleante (prin care se exprima participarea la durerea unor personae carora le-a murit cineva apropiat). Mentionarea localitatii si a datei se face sus, in partea dreapta a foii.

Localiatea si data sunt separate prin virgule. Scrierea datei se poate face in mai multe feluri, dar intotdeauna ziua se noteaza cu cifre arabe (chiar si pentru prima zi a lunii, pentru care se foloseste numeralul ordinal). Luna se poate scrie cu numele ei intreg sau, in cazul in care scrisoarea ste adresata unei personae apropiate, se poate abrevia (ian., febr., mart., iun., iul., aug., oct., nov., dec.; mai nu se abreviaza). Luna se poate nota si cu ajutorul cifrelor romane (29 IX 2007) sau cu ajutorul cifrelor arabe (29. 9. 2007 sau 29. 09. 2007). Anii se noteaza numai prin cifre arabe. Cand se recurg pentru scrierea datei numai la cifre arabe, ziua, luna si anul sunt separate prin punct.

Formula de adresare se scrie central, cu majuscule, si dupa ea se pune virgula. Laegerea formulei de adresare este determinate de relatia cu destinatarul. In cazul in care scrisoarea este trimisa prietenilor sau rudelor, se foloseste prenumele acestora si un cuvant care exprima aporpierea: Draga Alina, Scumpe bunic, Iubite verisor etc.

Inh cazul in care scrisoarea este adresata unor superioi, se folosesc formule de reverenta titluri stiintifice, functii etc.: Stimate ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scrisoarea si tipurile de scrisori.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 129 cuvinte
Nr caractere:
18 288 caractere
Marime:
1.08MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
scrisoare, comunicare
Predat:
la liceu
Sus!