Satul Și Țăranul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In fiecare din operele scriitorilor amintiti apar personaje reprezentative: Ion in Ion, Vitoria Lipan in Baltagul, Familia Jderilor in Fratii Jderi si Ilie Moromete in Morometii, care dau viata actiunii romanului care insufleteste paginile romanului.

In prim-planul romanului Ion, se afla viata taranului Ion al Glanetasului, consumanduse intre iubire si patima pentru pamant. Destinul lui Ion este strans legat de viata satului din primele decenii ale secolului XX, pe care Rebreanu le surprinde, realist, structurat, si diferentiat social.

Romanul Ion reprezinta o monografie a satului ardelean de la inceputul secolului XX. Conflictul romanului este generat de lupta apriga a taranului pentru pamant, intr-o lume unde statutul social al omului este definit in functie de pamantul detinut.

Opera lui Rebreanu se invarte in jurul temei pamantului, fundamentala pentru viata sociala de pana la al II-lea Razboi Mondial. Autorul intentiona sa scrie cate un roman despre fiecare provincie romaneasca si sa surprinda diverse etape si conditii istorice: Rascoala, dupa cum declara autorul intr-un interviu, reprezinta o continuare fireasca a lui Ion. Daca Ion este simbolul individual al taranului roman, setos pana la patima de pamantul lui, Rascoala este simbolul colectiv al aceluiasi taran surprins in existenta sa dramatica. Multimea de tarani multimea se contureaza ca un personaj colectiv, luat in ansamblu, asa cum subliniaza George Calinescu: Liviu Rebreanu nu vede individualul, ci numai colectivul. nici o figura nu se poate memora. Cand insa e vorba de tarani, vazuti in masa, lucrurile se schimb. Scriitorul redevine genial. In a doua parte a romanului taranii ca personaj colectiv, se caracterizeaza prin fapte, atitudini.

In romanul Ion, Eugen Lovinescu recunoaste epopeea taranimii noastre prinsa in celula unui sat ardelean; Lucian Blaga il caracterizeaza pe Ion ca un erou al unei epopei tragice si observand realismul de o factura epopeica. Intre Ion si Rascoala apare disputa intre roman si epopee, doar cel de-al doilea poate fi numit epopee, dar in Ion nu poate fi contestata proportia coplesitoare a dramei pamantului. Fiu al satului romanesc traditional, cu o intuitie artistica de exceptie, Liviu Rebreanu a inteles ca problema pamantului era insasi problema vietii romanesti a existentei poporului roman - cum marturiseste insusi autorul.

Morometii reprezinta o monografie a familiei taranesti si un studiu artistic al satului, romancierul indreptandu-si atentia asupra straturilor din mijloc ale taranimii, aducand in literatura romana un nou tip de taran, un alt erou, unic si ferm precizat, ce vine sa se adauge celor creati de autorii clasici ai satului, Slavici si Rebreanu.

Taranii lui Preda aduc o inteligenta subtila, o strategie particulara, ei ajung sa fie chiar niste filozofi ai economiei agrare. Ilie Moromete, personajul central al romanului pune in tot ceea ce intreprinde o inteligenta, primul semn al unor vremuri grele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Satul Si Taranul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 448 cuvinte
Nr caractere:
6 953 caractere
Marime:
29.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!