Șarpele Proiect Multimedia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Animal preponderent teluric, inrudit cu un intunericul adancurilor pamantului, sarpele se asociaza cu lumea de dincolo, cu moartea si invierea, fiind considerat o incarnare a sufletelor mortilor, epifanie a stramosilor mitici mitologern, aproape universal, il regasim si in credintele daco-romanilor, despre sarpele casei, avand atributele unui lar domesticus.

Sarpele casei este intruchiparea zoomorfa a sufletului stramosului pazitor al casei, in mitologia populara romaneasca. El se numeste si Ceasornicul casei sau Stima casei.

Se crede ca are infatisarea unui sarpe obisnuit, dar culoarea solzilor sai este alba, albicioasa sau alb-galbena din cauza ca traieste numai la umbra. Care casa isi are Sarpele ei: Daca sarpele fuge de la casa cuiva, atunci acea casa are sa ramana pustie sau are sa moara mai multi din casa.

(T. Pamfilie, Dusmani si prieteni). Se presupune ca el traieste sub pragul casei sau in peretii ei, i se aduceau ofrande periodice, i se lasa o strachina cu putin lapte in ea. Celalalt nume de Ceasornic al casei, vine de la credinta romanilor ca ticaitul ce se aude, mai ales pe timp de vara, in casele vechi, ar veni de la acest sarpe sau de la un spirit cu functie asemanatoare, care are infatisarea unei musculite, ce bate din aripi. El este garantul prosperitatii. Se spune ca acea casa in a carei pereti se aude noaptea un sunet de tic-tac, care provine de la sarpele casei, este norocoasa. (A. Gorovei, Credinte si superstitii). Sarpele casei apare si ca imagine iconica in ornamentica taraneasca. Simbolul sarpelui este sculptat pe stalpii pridvorului, a ramei usii, pe grinda mare de la camera de oaspeti, deasemenea este sculptat si pe stalpul sau crucea de mormant, cand a murit ultimul stapan al casei.

Sarpele poate fi socotit un arhetip al ambivalentei specifice tuturor simbolurilor fundamentale si o ilustrare vie a anularii sau contopirii contrariilor in gandirea arhaica. Forma sa alungita ii confera un simbol falic, dar el este, in acelasi timp, si un pantec elastic si devorator de aici asocierea cu un principiu feminin. Neavand exteriorizate diferentele de sex, el apare si ca fiinta androgina, imbinand in sine cele doua principii polare si complementare: yang si yin.

Simbolismul sarpelui transgreseaza granitele dintre materie si spirit; intruchiparea materiei primare, a pamantului si a apei, a amestecului dintre elementele naturii, el este, concomitent, si o incarnare a ratiunii supreme, a Logosului divin sau a inteligentei satanice (functie pe care o capata sarpele din paradis al mitului biblic). In folclorul romanesc este recvent intalnit motivul achizitiei limbii pasarilor metafora a cunoasterii absolute, de catre cel ce mananca din carnea sarpelui sau cel caruia sarpele Ii scuipa in gura, lucru ce li se intampla unor eroi din basm sau legenda.

Sarpele mito-poetic intruchipeaza in sine dialectica binelui si a raului universal: monstrii ophidieni sau aducatori de moarte, haos, distrugere si potopire, dar ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sarpele Proiect Multimedia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
9 906 cuvinte
Nr caractere:
46 845 caractere
Marime:
626.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
sarpe, animal teluric
Predat:
la liceu
Sus!