Rondelul Rozelor De August De Alexandru Macedonski

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Creat pe un vers refren, asa cum cere formula speciei, Rondelul rozelor de august se caracterizeaza prin muzicalitate.

Meditand asupra idealurilor tineretii, eul liric remarca dezamagit ca ele nu s-au implinit inca, dar nu-si pierde speranta, pentru ca stie ca niciodata nu este prea tarziu.

Respectand formula speciei, Macedonski creeaza un text de o accentuata muzicalitate conferita de versul refren: Mai sunt inca roze - mai sunt. in volumul Poema rondelurilor, un ciclu intreg este dedicat trandafirului, simbol al renasterii si al iubirii mistice, pe care poetul il echivaleaza cu imaginea vietii implinite, cu extazul sau beatitudinea venite din lucrurile simple. Ideea este cuprinsa in chiar debutul poeziei: Mai sunt inca roze-mai sunt, /Si tot parfumate si ele /asa cum au fost si acele/Candceru-l credeam pe pamant. Compararea varstei de gratie in care aspiratiile sunt fara hotar (Cand ceru-l credeam pe pamant) cu florile trandafirului justifica locul pe care-il ocupa simbolul in opera lui Macedonski.

Reper intr-o existenta marcata de dezamagiri, roza stimuleaza spiritul si re-desteapta emotia reprimata: Mereu cand zambesc uit, si cant, /in ciuda cercarilor grele. Pentru el viata inseamna avant si cercari grele; timorat de gandul ca varsta idealurilor a apus, eul liric evoca simbolul timpului in care privea spre stele, asociindu-1 trandafirilor si, implicit, renasterii periodice a sperantei, a gandului victorios.

inrudita ca atitudine existentiala cu Oda. lui Eminescu, poezia nu are insa forta tragica a acesteia, ci se pastreaza intre limitele unei meditatii asupra conditiei individuale. Din perspectiva macedonskiana, intre aspiratie si realizarea ei exista discrepante de neimaginat, insa ele pot fi acceptate de cel care nu si-a pierdut increderea in sine. Exista calea bucuriei de a trai, a carei forta anuleaza esecurile si readuce in actualitate imaginea rozei. Refrenul rondelului are rolul de a impune prin reluare, dar si prin repetitia continuta in vers, un sentiment de incredere, nu atat in destin, cat in propria putere de a recepta si de a atinge savoarea vietii: parfumul de roze. Euforia textului intareste nota optimista a mesajului mai cu seama prin ritmul tonic si cadenta simpla.

Referinte critice Poetul a recunoscut oarecum bunul sau in aceasta poezie cu forma fixa, folosita de secole in lirica apuseana. a adoptat-o deci pentru a gasi in ea cadrul de lucru al batranetii sale. Macedonski sfarseste astfel ca poet muzician, ca mester al cuvantului, o calitate care, in inzestrarea sa, a alternat cu aceea de poet descriptiv si vizionar, pentru a realiza una dintre cele mai complexe formule ale literaturii romanesti. (Tudor Vianu - Istoria literaturii romane, voi. III, Bucuresti, Ed. academiei, 1973, p. 482) ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rondelul Rozelor De August De Alexandru Macedonski
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
443 cuvinte
Nr caractere:
2 481 caractere
Marime:
1.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!