Romeo Și Julieta

Previzualizare referat:

Extras din referat:

William Shakespeare (1564-1616) mare dramaturg englez, este unul din marile spirite ale culturii universale si cel mai jucat dramaturg din toate timpurile.

Romeo si Julieta probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din istoria lumii, scrisa in 1594, este o tragedie in cinci acte care are la baza o poveste reala petrecuta in secolul al XV lea.

Cuplul Romeo si Julieta reprezinta un teritoriu uman singular de o netarmurita credinta in iubire, inconjurati de oceanul unei lumi lipsite de criterii valorice si de moralitate, incapabila de a vibra in fata marilor elanuri sau drame ale eroilor nostri.

Eroii nostri, doi adolescenti, apartinand unor familii de vaza din Verona, familii faimoase pentru legendara dusmanie dintre ele, se indragostesc, in ciuda acestei situatii.

In actul II, scena 2 binecunoscuta ca scena balconului, ni se infatiseaza un episod al intalnirii dintre cei doi indragostiti. Intalnirea se petrece noaptea, Romeo se strecoara pe furis in livada Capuletilor in speranta ca-si va gasi iubita.

Peisajul este feeric, o noapte senina de vara, cerul impodobit de stele si luna. Elementele astrologice folosesc pentru a sublinia intensitatea sentimentelor tanarului. Minunatele podoabe ale cerului palesc in fata frumusetii iubitei. Julieta este comparata cu soarele care lumineaza viata lui Romeo, facand din noapte zi si Julieta-i soare. Monologul Julietei de la inceputul scenei evidentiaza clar conflictul interior al eroinei, lupta datoriei cu pasiunea. Dragostea pentru Romeo este atat de intensa incat sentimentul datoriei paleste in fata ei. Curand pasiunea Julietei castiga teren si iese invingatoare asupra datoriei. Principiul in care fusese crescuta, si anume ura dintre cele doua familii pare doar o idee absurda. Ea reduce ura la razboiul unor nume. Face clar diferentierea dintre nume si persoana. Pentru ea numele nu valoreaza nimic si nu evidentiaza nimic din trasaturile si caracterul persoanei.

Julieta este dispusa sa renunte la numele ei pentru drgostea lor, cerandu-i si iubitului sa faca acelasi lucru: De ce si pentru ce esti tu Romeo? Renega-ti tatal! Leapada-al tau nume! Julieta se teme pentru viata iubitului, dar din iubire, Romeo nu mai tine cont de ratiune: Mi-a dat iubirea aripi sa m-avant! Nu-i zid sa poata stanjeni iubirea. Romeo declara ca nu-i e teama de moarte si ca ar prefera sa moara decat sa traiasca fara iubita lui: De nu ti-s drag, Mai bine-ar fi sa ma gaseasca-aici Si sa sfarsesc rapus de ura lor Cei doi isi fac juraminte de iubire, decid ca in ciuda tuturor piedicilor puse in calea iubirii lor, sa se casatoreasca. Dragostea lor depaseste orice ratiune sau datorie: Iar eu ti-oi pune totul la picioare, Oriunde te-oi urma, stapanul meu! Spre finalul scenei, cei doi se trezesc din lumea lor de vis si constientizeaza ca Romeo se expune pericolului. Sosirea doicii care o striga pe Julieta ii trezeste din visare si ii obliga ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romeo Si Julieta - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
705 cuvinte
Nr caractere:
3 324 caractere
Marime:
9.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, actiune
Predat:
la liceu
Sus!