Riga Crypto și Lapona Enigel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Integrata ciclului ,,Uvedenrade" si corespunzand etapei baladei orientate ,,Riga Crypto si lapona Enigel" este una dintre cele mai reprezentative creatii din lirica lui Barbu. Aceasta creatie este conceputa sub forma unei povesti de dragoste, ea continand numeroase simboluri semnificative pentru existenta umana, fapt pentru care se incadreaza tematicii existentiale.

Chiar titlul acestei asa-zise balade este simbolic prin numele eroilor: principiul masculin (Crypto) si cel feminin (Enigel), ce sugereaza idea cuplurilor nefericite in dragoste precum: Romeo si Juliet; Tristan si Isolda; Paul si Virginie s.a. Pentru a sugera ideea destinului tragic al fiintelor ce se iubesc dar nu se pot uni, Ion Barbu creaza un cadru de poveste prin termenii ,,riga" (rege) si ,,lapona" (nume cu rezonante exotice).

Forma creatiei ar reprezenta un joc dar treptat acesta se transforma intro aventura a spiritului, un proces de cunoastere foarte asemanator cu cel realizat in ,,Luceafarul", cu care poezia are numeroase asemanari dar si deosebiri. Privind tehnica realizarii, poezia este lucrata dupa modelul ,,Decameronului", reprezentand o poveste in poveste, ,, o creatie in rama".

Atmosfera este lumeasca si autohtona, de chef si aplecare spre cantec de lume. La sfarsitul unei nunti obisnuite, oaspetii de seama se retrag intr-o camera pentru a continua cheful, a ospata si a asculta povesti de dragoste nefericita. Aceasta este partea cadru in care se va dezvolta o alta asa zisa poveste; deoarece ,,Nuntasul fruntas" cere

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Riga Crypto si Lapona Enigel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
903 cuvinte
Nr caractere:
4 425 caractere
Marime:
9.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
poezie, motive, teme
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!