Revedere De Mihai Eminescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Crengile-mi rupandu-le, Si de-i vremea buna, rea, Apele-astupand-le, Mie-mi curge Dunarea. Troienind cararile Numai omu-i schimbator, Si gonind cantarile; Pe pamant ratacitor, Si mai fac ce fac demult, Iar noi locului ne tinem, Vara doina mi-o ascult Cum am fost asa ramanem: Pe cararea spre izvor Marea si cu raurile, Ca le-am dat-o tuturor, Lumea cu pustiurile, Implandu-si cofeile, Luna si cu soarele, Mi-o canta femeile. Codrul cu izvoarele. Mihai Eminescu s-a nascut in anul 1850 si a murit in anul 1889. A fost si este, cel mai mare poet si scriitor roman,, ultimul mare poet national. Eminescu este un romantic, un poet liric prin excelenta. Creatia sa reflecta nemarginita sete de cunoastere, aspiratia catre absolut.

Cele mai multe lucrari ale sale au fost inspirate din natura; natura fiind pentru Eminescu un loc atat de refugiu cat si de relexare. Aceasta tema, a naturii, o regasim si in poezia Revedere unde poetul pune accentul pe comuniunea omului cu natura.

Poezia are ritmul trohaic, masura de 7-8 silabe, si rima imperecheata. Putem observa in poezie un dialog imaginar cu un personaj de natura personificat. Se disting doua planuri: unul al omului si unul al codrului. In planul uman, omul ii pune codrului o serie de intrebari, intrebari existentiale care l-au framantat toata viata; astfel poetul dorind sa reliefeze curiozitatea omului.

Planul personificat al codrului este alcatuit din raspunsurile acestuia la intrebarile nelinistite ale fiintei. Se poate constata o evolutie a sentimentelor poetului de la bucuria initiala a regasirii intimitatii cu natura, pana la amaraciunea finala a constatarii ca Universul se mentine etern, in timp ce omul este pieritor. Trecerea timpului este, pentru om un fapt ireversibil, care lasa urmari nedorite, in schimb pentru codru nu poate fi decat un lucru bun; la acesta neobservandu-se trecerea anilor.

Adresarea in diminutive constituie o modalitate artistica a folclorului national. Chiar si epitetul afectiv dragutule, care marcheaza reciprocitatea si gingasia afectiunii dintre poet si codru. Eminescu recunoaste cu regret ca relatia lui sufleteasca cu natura a fost intrerupta si ca greutatile vietii l-au indepartat temporar de universul natural. Trecerea timpului pentru fiinta umana ajunge de nerecuperat. Codrul vorbeste asemanaror unui batran intelept, a carui experienta multimilenara confera limbajului sau un ton sfatos si pilduitor.

Anotimpurile se repeta, existenta naturii ramane aceeasi: Ia eu fac ce fac de mult In timpul iernii padurea asculta resemnata vuietul viscolului, care ii distruge podoabele vegetale, rupand crengile copacilor, inghetand apele, acoperind cu troiene cararile si gonind pasarile cantatoare. Viscolul se repeta in fiecare an, iar codrul, familirizat cu efectele acestuia, nu se mai teme de el.

In timpul verii, padurea reinvie si imbraca haina vegetalade o mare diversitate cromatica. Drumurile prin codru si, mai ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revedere De Mihai Eminescu - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
677 cuvinte
Nr caractere:
3 830 caractere
Marime:
10.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, eminescu
Predat:
la gimnaziu
Sus!