Previzualizare referat:

Extras din referat:

Substanta romanului se organizeaza in jurul chestiunii taranesti. Raportati la aceasta problema, eroii apar diferentiati, dar nu intotdeauna cu o unitate precisa de caracter, care sa le conduca actiunile.

Unei astfel de structuri ii corespunde Titu Herdelea, ruda cu Nadina, abia sosit in Transilvania. Desi personajul apare frecvent, chiar si in momentele decisive ale desfasurarii rascoalei, el ramane sters, un fel de martor ocular al intamplarilor. Tiu Herdelea face legatura dintre cele doua planuri ale romanului, participa la toate discutiile despre pamant, incat ajunge sa se intrebe de ce atata discutie in jurul taranilor.

Titu Herdelea este present ca ziarist, cu riscul de a fi arestat, in toiul razmeritei, darn u reuseste sa impiedice scena atroce, ca executarea lui Toader Starmbu, maltratarea batranilor Luca Talaba si Lupu Chiritoiu sau barbaria maiorului Tanasescu, care pune sa-I numere unei femei cinzeci de lovituri de cravasa, in vazul copilului acesteia. Eroul insa nu este o structura de adancime, asa se si explica pendularea sa intre o tabara si alata: este de partea taranilor, carora le ia apararea, dar socoteste o izbanda patrunderea sa in intimiatea marilor proprietari Iuga sau Gogu Ionescu.

Imaginea usor idealizata a boierului de vita, cu dragoste de tara, asa cum se cum se contureaza in romanul lui Nicolae Filimon, Ciocoii vechi si noi precum si la D. Zamfirescu, in Viata la tara, persista cu unele retusuri si in opera lui Liviu Rebreanu: marii proprietari, Miron si Grigore Iuga, sunt sensibili la soarta tarii, la unitatea neamului, probleme care preocupau intelectualitatea epocii. Miron Iuga il dojeneste aspru pe Titu Herdelea, tanarul poet, ca a parasit Ardealul, aratand ca poeziile lui ar fi mai necesare acolo de cat dincoace de munti.

Portretul batranului Miron Iuga este al unui mare senior, caracter darz, puternic, de o vointa inflexibila, autoritar, care se considera stapan cu drepturi depline asupra taranilor de pe domeniile lui; el le adduce un invatator in sat pe care-l indeparteaza cand vederile acestuia ar putea sa-i submineze autoriatea, se indura de suferintele oamenilor, ii ajuta in momentele grele, dar nu abdica nici o clipa de la prerogativele sale de stapan.

Pentru Miron Iuga, legaturile cu pamantul sunt mai puternice decat cele de familie, de aceea nici nu poate fi vorba ca el sa cedeze taranilor din pamanturile sale, asa cum reiese si din cuvintele fiului sau, Grigore Iuga.

Mai mult, cand Nadina se hotaraste sa vanda mosia, el se anunta ca un serios posibil comparator, in concurenta ci taranii si cu arandasul Platamonu, pentru a reintregi domeniul ce apartinu-se altadata boierilor Iuga.

De pe o astfel de pozitie, boierii vor considera ca sursa tuturor relelor, a nemultumirii taranilor sunt arendasii: grosolanii, necinstiti, dornici de inavutire, prin orice mijloace; fata de ei, batranul Iuga se arata dispretuitor, iar Grigore Iuga il condamna ca reprezentanti ai unei clase ce se substituie treptat boierilor.

Invoielile de pe ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rascoala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 009 cuvinte
Nr caractere:
5 637 caractere
Marime:
9.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, literatura
Predat:
la liceu
Sus!