Povestea lui Harap Alb de Ion Creangă

Extras din referat:

Inainte de a reprezenta un efluviu care ne imbata, trandafirul a fost vizualizat in motive artistice. Il gasim in documente care dateaza cam cu 3000 ani i. Hr. Cea mai veche specie de trandafir e cea a trandafirului rosu. Europenii sunt cei care au extras esenta de trandafir.

Romanii isi ungeau corpul cu ulei de trandafir si in timpul banchetelor pe jos erau aruncate petale de trandafiri. Imparatul Nero a organizat unul dintre cele mai frumoase banchete, unde trandafirul era la loc de onoare: petale de trandafir coborau in ploaie peste invitati si erau serviti cu vin parfumat de trandafir.

Incepand cu sec. VI i. Hr., virtutile trandafirului sunt laudate: linisteste pulsul, durerile de cap, de dinti, de gat.

Apa de trandafiri a fost prima tentativa de a extrage mirosul acestei flori, atat de ravnita. Dupa aceea, esenta de trandafir s-a nascut cu ajutorul procedeului distilatiei. Trandafirul reintra in majoritatea buchetelor florale, deci in majoritatea parfumurilor. Trandafirii mirositori care sunt utilizati in elaborarea uleiurilor esentiale provin din Turcia, Franta, Bulgaria si Maroc.

Culegerea trandafirilor se face toata ziua, incepe cam de la 4 dimineata, pentru a se termina catre 9 seara. Dincolo de mirosul seducator, trandafirii sunt cautati si pentru gustul lor: lichior de trandafir, dulceata. Gasim tradafiri rosii, albi, galbeni, dar trandafirii albastrii par imposibil de creat.

Trandafirul care se apropie cel mai mult de aceasta culoare e trandafirul albastru care, de fapt, e mai mult violeta decat albastra. Trandafirul, mai ales cel rosu, a devenit in lumea intreaga simbolul prevestitor de dragoste. In schimb, buchetul miresei va fi facut din trandafiri albi, simbol al puritatii.

Istoria ne povesteste ca Venus trebuia sa-si ascunda povestea de dragoste fata de propria mama. Pentru a face acest lucru, i-a cerut lui Cupidon sa-i trimita trandafiri lui Harpocrate, zeul tacerii, cerandu-i sa pastreze secretul despre aceasta iubire. De atunci, trandafirul e si simbolul secretului. Aceasta planta, de o frumusete tulburatoare, este originara din Africa de Sud unde traieste pe langa rauri dar a fost aclimatizata pe peste tot pe glob unde conditiile de mediu sunt propice - a devenit o emblema neoficiala a orasului Los Angeles - si poate fi crescuta cu succes chiar si intr-un apartament daca ii asigurati conditiile de care are nevoie. Nu mutati Strelitzia foarte des dintr-un ghiveci intr-altul, e mai bine sa o plantati initial intr-un ghiveci mai maricel si apoi s-o transplantati inca de doua trei ori. Trebuie stiut ca plantei mature ii prieste (si infloreste mai repede si mai bine) atunci cand radacinile sunt aglomerate in ghiveci si dau sa iasa pe afara. Pregatiti-va ca planta matura sa aiba peste 1m inaltime si aproape tot atat in latime.

Strelitziei ii place lumina, puneti-o intr-un loc unde va avea parte de lumina puternica si cel putin patru ore de soare pe zi, preferabil la o fereastra indreptata spre est. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Povestea Lui Harap Alb De Ion Creanga - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Nr cuvinte:
1 169 cuvinte
Nr caractere:
6 112 caractere
Marime:
45.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!