Previzualizare referat:

Extras din referat:

POSTMODERNISMUL este o miscare artistica, o filosofie sau o conditie existentiala, aparuta dupa Modernism sau ca o reactie la acesta. Daca modernismul se recomanda drept apoteoza a cautarii unei estetici de catre Iluminism, ca etica dar si ca epistemologie a autoritatii rationale, postmodernismul priveste modul in care autoritatea unor entitati ideale, uneori numite metanaratiuni, este slabita ulterior prin procesul de fragmentare, consumerism, si deconstructie. Jean-Francois Lyotard a descris acest curent drept o neincredere in metanaratiuni (Lyotard, 1984). Lyotard crede ca postmodernismul ataca notiunea unor universalii monolitice si incurajeaza perspectivele fracturate, fluide si multiple.

Un termen inrudit este postmodernitatea, care se refera la toate lucrurile care au venit dupa Modernitate. Aceasta indica determinatiile sociologice, tehnologice, istorice, sau de alta natura care disting Epoca Moderna de tot ce a urmat dupa ea. Postmodernismul, pe de alta parte, reprezinta un set de reactii, de ordin intelectual, cultural, artistic, academic, sau filosofic la conditia postmodernitatii. Un termen conex este adjectivul postmodern, un adjectiv folosit pentru a descrie conditia omului contemporan sau apartenenta la postmodernitate. De exemplu, cineva se poate referi la arhitectura postmoderna, literatura postmoderna, cultura postmoderna, filosofie postmoderna. Cateva ocurente ale postmodernismului In eseul sau From Postmodernism to Postmodernity: the Local/Global Context, [1] criticul american Ihab Hassan listeaza cateva ocurente si contexte in care termenul a fost folosit, inca inainte sa devina atat de popular: Federico de Onis, 1934, (postmodernismo) cu sensul de reactie impotriva dificultatii si experimentalismului poeziei moderniste.

Arnold J. Toynbee, in 1939, cu sensul de sfarsit al ordinii Vestului burghez, cu radacini in secolul al XVII lea.

Irving Howe and Harry Levin, in 1959 si 1960, pentru a semnifica declinul culturii moderniste inalte.

Alti specialisti indica studiul lui Charles Jencks, datand din 1977, The Language of Postmodern Architecture ca figurind printre primele opere care au dat termenului sensul folosit in ziua de azi.

In Statele Unite ale Americii dezbaterea in jurul termenului postmodernism incepe in anii 70 ai secolului XX, daca luam doar in considerare faptul ca Ihab Hassan isi publica eseul, The Dismemberment of Orphaeus, in 1974, iar studiul esential al lui Fredric Jameson, un autor destul de putin prizat la noi, din pricina orientarii sale pro-marxiste, ce va da titlul cartii sale esentiale Postmodernism or the Cultural Logic of Late Capitalism, va aparea zece ani mai tirziu, in 1984. Nucleul acestui studiu fusese publicat intr-o alta forma, sub titlul Postmodernism and the Consumer Society, in acelasi an, in New Left Review, dupa cum marturiseste insusi autorul in prefata unui alt volum de articole. Alte doua carti foarte populare in Romania, macar prin faptul ca, bucurindu-se de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Postmodernismul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
6 462 cuvinte
Nr caractere:
34 483 caractere
Marime:
43.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
cultura, miscare artistica
Predat:
la gimnaziu
Sus!