Popa Tanda de Ioan Slavici povestirea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ioan Slavici are o solida pregatire filozofica si istorica, bun cunoscator al arhivelor, trecutului nostru national, dar si al vietii zilnice a claselor populare. Ioan Slavici introduce oralitatea populara in scrierile sale, inaintea lui Creanga. Ca toate nuvelele lui Slavici, are si aceasta o puternica tenta moralizatoare, in general, el plaseaza actiunea in lumea satului.

Situatia initiala ii face cititorului cunostinta cu personajele si locul actiunii.

Aflam astfel ca parintele Trandafir este fiul dascalului Pintilie din Butucani, ajuns preot in acelasi sat Autorul face o sumara prezentare a personajului, care vorbea drept si cumpanit, ca si cum ar fi citit din carte. Totodata, era un bun gospodar, priceput si strangator: strange, drege si culege, ca sa aiba pentru sine si pentru altii. Singurul defect al preotului este felul prea direct si prea deschis de a le spune oamenilor parerea despre ei, lucru care ii supara pe multi sateni.

Nemultumiti de aceasta comportare a preotului, satenii au intervenit la protopop pentru a-l muta din Butucani pe parintele Trandafir. Asa se face ca acest a ajuns preot in satul Saraceni, asezat pe Valea Seaca.

Stabilit aici, preotul a constatat ca saracia dezolanta a asezarii, dar si lenea grozava a oamenilor, care nu se osteneau sa schimbe situatia. Casele erau darapanate, garduri nu existau, insasi biserica era o cladire ciudata, mai mult o ingramadire de trunchiuri putrezite si de barne, prin care sufla vantul si bateau ploile. Nici un preot nu statuse acolo mai mult de trei zile. Parintele Trandafir era si el afectat de saracia oamenilor, caci buna randuiala cere ca: popa face treaba satului, iar satul sa se ingrijeasca de straita popii. De aceea, el isi propune sa schimbe aceasta stare de lucruri si le predica oamenilor in biserica despre binefacerile muncii. Oamenii asculta, aproba, dar in scurt timp renunta sa mai participe la slujbe. Vazand aceasta, parintele a adoptat alta tactica: a inceput sa mearga pe la casele oamenilor, sfatuindu-I cu vorba buna ce si cum sa faca, insa tot fara rezultat. Fara sa se dea batut preotul a recurs la ironie, apoi la batjocura si la ocara, insa tot degeaba. Vremea a trecut si el ajuns la disperare, caci zestrea preotesei se terminase si alta sursa de trai nu mai aveau, iar familia trebuia hranita si ingrijita.

Impins de nevoi, parintele se apuca de treaba: repara peretii casei, apoi acoperisul, ingradeste curtea, cultiva gradina. Din impletitul nuielelor si vanzarea leselor scoate un castig bun, starnind mirarea satenilor, care il califica om al dracului. Punctul culminant: Munca a dat in scurt timp roade. Casa preotului era curata si ingrijita, gradina plina de legume, de zarzavat si de porumb. Reusise sa-si cumpere cai si trasura. Sarbatoarea rusaliilor a venit cu veselie si daruri pentru toata familia, acum multumita si fericita.

Deznodamantul: Timpul a trecut, iar calatorul care trece pe acele meleaguri ramane uimit e infatisarea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Popa Tanda De Ioan Slavici Povestirea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 050 cuvinte
Nr caractere:
4 690 caractere
Marime:
10.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!