Plumb De George Bacovia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poezia PLUMB asezata in deschiderea volumului de debut din 1916 sintetizeaza motive si mijloace de expresie specifice liricii bacoviene. Bacovia nu creaza o lume a obiectelor ci dezvaluie o realitate care isi are izvorul in procesele sale sufletesti si care este o proiectie a starilor de spirit Prin urmare in poezia Plumb realitatea obiectiva este transformata in realitate interioara datorita starii depresive a poetului.

- Cea exterioara cu cimitirul si cavoul simbol al unei lumi inchise care il determina pe poet la izolare.

- Realitatea interioara (a doua strofa) in cadrul careia poetul invoca cu disperare sentimentul iubirii.

Poezia Plumb exprima obsesiabacoviana a sfarsitului. Spatiul inchis al cavoului cu sicrie de plumb, flori de plumb devine un apasator decor artificial. Sentimentul mortii nu se exteriorizeaza la bocovia in decorul funebru ci devine stare de spirit care se intensifica pe parcursul poeziei.

Atmosfera poeziei e tulburatoare prin evocarea mortii. La nivel semantic cuvinte precum: sicrie, cavou, coroane evoca aceasta realitate. Cuvantul plumb este cuvantul cheie folosit obses Simbolizeaza impietrirea materiei care intra in putrefactie. Sensul acestei metafore simbol se dezvaluie in care poetul invoca amorul de plumb indicand apasarea sufleteasca, sentimentul inabusit si impresia de univers inchis.

Convertirea erosului in thanatos, asocierea eroticii cu moartea reprezinta o viziune bacoviana definitorie. Muzicalitatea este conferita de repetarea leitmotivului plumb intr-un monoton si obsedant precum si de tonalitatea verbelor la imperfect: dormeau, stam, atarnau. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plumb De George Bacovia - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
249 cuvinte
Nr caractere:
1 548 caractere
Marime:
7.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!