Pasărea Măiastră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cand ma uit in jurul meu vad lucruri, intamplari, fapte, pe care colbul de odinioara a trecut lasand urme adanci in trecutul nostru istoric si cultural.

Oare in acel mic satuc de munte, micul Brancusi putea sa viseze la zborul pasarii din padure si la faptul ca peste ani avea sa ajunga unul din cei mai mari sculptori ai lumii, ca el era deschizatorul de drum in acel curent din sculptura reluat din arta sculpturilor de coloane si stalpi ai priciurilor de sustinere a caselor. A adus la nivel de simbol o linie neinsemnata, un cerc si multe alte figuri geometrice. Maiastra este visul din copilarie al micului, pietrar care in trepte care pas cu pas ajunge catre idealul suprem. Il vad bolborosind la pietrele lui care se impletesc cu dalta si ciocanul, cautand sa le dea forma ideilor sale.

Rasfoind filele unui album in care sunt prezentate operele marelui sculptor, ajung la cea mai de seama lucrare a sa realizata la Paris, Pasarea maiastra. Inchid ochii pentru putin timp imaginandu-mi zborul fermecat al, maiestrei ocolind Pamantul impreuna cu mine.

Pasare maiastra, du-ma in atelierul creatorului tau ca sa vad acel colt de Romanie din capitala Frantei! Ajutandu-ma sa ajug cu puterea mintii in acel loc am intrat in casuta specific gorjeana din Paris pastrata muzeu in amintirea deschizatorului de arta moderna. Am intalnit mici machete ale vestitelor sculpturi de mai tarziu si m-am bucurat ca pasarea fermecata mi-a dat posibilitatea sa vad ca departe de tara un om simplu, dar dornic de perfectiune a realizat lucrari pretuite in lumea ntreaga. Ma intorc pe aripile maiestrei si ajung deasupra orasului in care Masa tacerii, Poarta sarutului, si Coloana infinitului, sunt aliniate de parca ne duc in infinitul artei marelui maestru. Aud o mica bataie si realizez ca bunicul se impacientase ca nu mai auzise nici un zgomot in camera. Realizam ca adormisem si excursia a fost sub impresia fotografiilor vazute in album.

Inchid cartea, si ii multumesc maiestrei pentru calatoria in timp, si ca exista amintind lumii intregi de creatorul ei. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pasarea Maiastra - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
416 cuvinte
Nr caractere:
1 816 caractere
Marime:
7.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, literatura
Predat:
la gimnaziu
Sus!